Horrorfilm mint nemzeti kincs

A nagy Lebowski, a Meglógtam a Ferrarival és az 1971-es Willy Wonka és a csokigyár is az amerikai nemzeti filmörökség része lett 22 további produkcióval együtt.

Az amerikai Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmregisztere (US National Film Registry) a hagyományoknak megfelelően idén is 25 alkotással gyarapodott: a listán van még a Ryan közlegény megmentése; Roman Polanski 1968-os horrorja, a Rosemary gyermeke; a Dustin Hoffman főszereplésével készült Kis nagy ember és a Pixar stúdió korai rövidfilmje, az asztali lámpákról szóló Luxo Jr. is a gyűjteményt gazdagítja – ismertette a részleteket BBC News.

Az új alkotásokkal 650-re nőtt a kollekcióban sorakozó filmek száma. Az archívumot 1989-ben hozták létre annak érdekében, hogy az amerikai filmtörténelem legemlékezetesebb alkotásai biztosan megmaradjanak az utókornak. Csak tízévesnél régebbi alkotások kerülhetnek a gyűjteménybe. A 25 befutót évente a nagyközönség által jelölt több száz film közül választják ki.

A frissen beválogatott filmalkotások közé tartozik a Betty Grable főszereplésével készült Down Argentine Way című 1940-es musical, az 1953-as Panoptikum – A viaszbabák háza című horror és John Wayne 1959-es westernje, a Rio Bravo is. A nyilvántartásba került továbbá hét tekercsnyi, cím nélküli 1913-as felvétel, amelyeken Bert Williams afroamerikai varietésztár látható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.