Horogkereszt a Wall Streeten

Mi lett volna, ha a németek nyerik a II. világháborút? Erre a kérdésre keresi a választ a Man in the High Castle című sorozat. Az Egyesült Államok keleti partját Japán, a nyugatit a Harmadik Birodalom uralja.

1962-ben járunk New Yorkban. A Wall Streeten reklámok helyett hatalmas horogkereszt és propagandaplakátok fogadnak minket, felette az Arbeit Macht Freit olvashatjuk angolul. Hitler még életben van, Parkinson-betegségét és romló egészségügyi állapotát sikertelenül próbálják eltitkolni a közvélemény elől. Ha meghal, félő, hogy ­Himmler vagy Goebbels követi, akik nála is őrültebbek.

Már nem emlékeznek arra, hogy miért harcoltak
Már nem emlékeznek arra, hogy miért harcoltak

A lakosság nagy része behódolt a náciknak, az utcákon barnaingesek tartják fenn a rendet. „A háborút elveszítettük. Már nem is emlékszem, miért harcoltunk" – mondja a horogkeresztes karszalagos seriff. Létezik viszont egy föld alatti csoport, akik emlékeznek...

A pilot megtekintése után azt mondhatom, ígéretes sorozatról van szó. A hangulata és a képi világa magával ragadóan groteszk, egyfajta sötét módon megmozgatja az ember fantáziáját. Bár a költségvetés láthatóan nem monumentális, a CGI jól működik, a színészi játékba sem tudok belekötni. Egy zavaró momentum van: a német tisztek angolul beszélnek egymás között, német akcentussal.

A sorozat Philip K. Dick Az ember a Fellegvárban című regényén alapul. A tíz epizód idén novembertől elérhető az Amazon.com-on.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.