Holokauszt, vodka, playboy

A magyar HBO és két brit rendező, Sam Lawlor és Lindsay Pollock készített dokumentumfilmet Thomas Beck történetéről. A felvidéki származású, Ausztráliában élő holokauszt-túlélő gyerekkorában megszökött egy budapesti gyűjtőtáborból, bujkált a náci Európában, majd élt Libanonban és Las Vegasban, elfogyasztott hat feleséget és 5 ezer liter vodkát. Hatvan év elteltével pedig, hazájába visszatérve újra megtalálta a táborban hátrahagyott szerelmét, Edith-et.

Az Egyéletes kaland című dokumentumfilm hőse, Thomas Beck egy Vahovce nevű kis faluban nőtt fel, a szlovák-magyar határon. Tizenöt évesen a kistarcsai elosztótáborban elszakították édesanyjától, majd egy budapesti táborba került, ahonnan nagybátyja szöktette meg. Egy évig bujkált a náci Európában, majd bejárta a világot: élt Libanonban és Las Vegasban, 1953-ban pedig Ausztráliába költözött. Hatszor nősült, és 5 ezer liter vodkát ivott meg élete során; gyakran szerepelt magazinokban és tévéhíradókban.

Thomas Beck: többé már nem milliomos playboy

Nyolcvanévesen pedig még mindig optimista és szabadságszerető, és élvezi az életet, annak ellenére, hogy többé már nem milliomos playboy, mint egykor. Egy megbízhatónak hitt üzleti partnere ugyanis elárulta, és mindenét elvesztette. A kilencvenes években öngyilkosságot kísérelt meg, majd egy évtizeden keresztül pénz és célok nélkül élt – az egykor sikeres életének már nyoma sem volt. Mígnem egy napon két filmes bukkant fel, és arra kérték, hogy porolja le rég elfeledett emlékeit.

- 2007 telén találkoztunk először Thomasszal, egy életrajzi könyv írásán gondolkodott, de nem érzett hozzá elég írói vénát. Megkértük, hogy készítsen filmet velünk. Két feltétellel egyezett bele: mindig első osztályon utazunk, és nem lesz nyomasztó a film - mondta Sam Lawlor és Lindsay Pollock rendező.

Bár sok film készült már a holokausztról, Thomas szerint minden áldozatnak megvan a maga története. Szerette volna az Egyéletes kalanddal megmutatni a saját személyes filozófiáját.
- Azért mentem bele a forgatásba, hogy visszakövessem a múltam, és ez megváltoztatta a jövőm. A film végül is ezt a fordulatot tükrözi vissza. A múlt tragédiáira való emlékezésben fontos megtartani az egyensúlyt. Nem szabad elfelejtenünk a tanulságokat, és tiszteletben kell tartanunk az emberek fájdalmát. Ugyanakkor én mindig is azt akartam, hogy hagyjanak túllépni ezen az időszakon, és ne egyetlen év eseményei – amelyekről ráadásul nem is én tehettem – határozzák meg az életem további alakulását. Úgyhogy remélem, hogy a fiatalok nem felejtik el a háború tanulságait, de ugyanakkor azt is felismerik, hogy a világ ma már teljesen más, és soha többé nem engedik, hogy a történelem megismételje önmagát – summázta véleményét Thomas Beck.

Az Egyéletes kaland premierje december 22-én, 21:20 órakor lesz az HBO-n.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.