Holokauszt-emlékhely égbe meredő vasúti sínpárral

A második világháború idején elpusztított csehországi zsidóknak állít emléket egy műalkotás, amelyet hétfőn lepleztek le a prágai Bubny vasútállomás előtt, ahonnan a háború idején a prágai zsidókat vonaton haláltáborokba szállították.

Ales Vesely cseh szobrász alkotása - egy égbe meredő vasúti sínpár - lényegében alapköve egy jövőbeni zsidó emlékhelynek, amelyet a vasútállomáson terveznek kialakítani.

Az egyelőre a Csend Emlékhelye nevet viselő projekt szerint a prágai Holesovice városnegyedben lévő, ma használaton kívüli Bubny vasútállomás nemcsak emlékhely és múzeum lenne, hanem egyfajta társadalmi-kulturális központ is, amely helyet adna a holokauszttal és annak mához szóló üzenetével foglalkozó különféle kiállításoknak, rendezvényeknek is.

A holokauszt-emlékhely létrehozását a Památník Soa prágai társaság kezdeményezte, amely a cseh vasúttól ötven évre bérbe vette a Bubny vasútállomást.

Az emlékhely megnyitását 2016 őszére tervezik- mondta Pavel Stingl, a társaság elnöke újságíróknak. Megjegyezte: Prágában ez az első közterületen álló emlékmű, amely a zsidók második világháború alatti tragikus sorsára emlékeztet. Stingl bízik abban, hogy a projekt megvalósítását a cseh állam is támogatni fogja.

Az emlékhely "alapkőletételének" időpontja jelképes: 1944. március 8-áról 9-ére eső éjjel az auschwitzi koncentrációs táborban mintegy 4000 csehországi zsidót gyilkoltak meg a nácik. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.