Holnaptól Bécsben látható a Krisztus-trilógia

Március 31-től látogatható a Magic and Mystery című Munkácsy-kiállítás a bécsi Künstlerhausban. A Karlsplatzon található nagy múltú kiállítóhely fontos szerepet játszott Munkácsy életében: itt mutatta be ugyanis 1882-ben a Krisztus Pilátus előtt című művét, amit 45 nap alatt 50 ezer ember tekintett meg.

A Munkácsy Alapítvány által szervezett kiállítás az első olyan bemutató Ausztriában, amely átfogó képet kínál Munkácsy munkásságáról: az életmű különböző műfajaiból válogatva mintegy 60 festmény, valamint fotók és dokumentumok láthatóak a tárlaton. A festő életművét a legjelentősebb műfaji csoportok – életképek, szalonképek, tájképek – szerint mutatja be a tárlat. A műveket elsősorban Pákh Imre műgyűjtő, a Magyar Nemzeti Galéria és a Déri Múzeum kölcsönözte a június 3-ig látogatható kiállításra. A Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből 35 mű, többek között a Rőzsehordó nő, a Siralomház és a Poros út is látható a bécsi kiállítóhelyen.

Magyarországon kívül ez az első alkalom, hogy együtt látható Munkácsy három legjelentősebb és legnagyobb méretű bibliai témájú festménye: a Krisztus-trilógia. Az Ecce Homo a debreceni Déri Múzeum, a Krisztus Pilátus előtt a kanadai Art Gallery of Hamilton, a Golgota pedig Pákh Imre amerikai magyar műgyűjtő tulajdona.

Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája a Magyar Nemzeti Galériában
Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája a Magyar Nemzeti Galériában FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.