Holnap a Szigeten: Orquesta Buena Vista Social Club és Omara Portuondo

Szerdán újra az óbudai Sziget-fesztivál vendége az 1940-1950-es évek Kubájának hihetetlen zenei világát felidéző Orquesta Buena Vista Social Club; a zenekarral a világzenei nagyszínpadon szerdán 21.30-kor fellép az élő legenda, az idén 80 éves énekesnő, Omara Portuondo is.

A slide technikájáról elhíresült amerikai gitárvirtuóz és zeneszerző, Ry Cooder maga sem sejtette, milyen következményei lesznek annak, hogy 1996-ban stúdióba vonult néhány elfeledett és kiöregedett kubai zenésszel. A végeredmény, vagyis a Buena Vista Social Club album, valamint a Wim Wenders rendezésében készült film valósággal felrobbantotta a világzene gyűjtőcímen azonosítható műfajt.

Omara Portuondo
Omara Portuondo

A világ előtt a kubai politikai rendszer elzártsága miatt addig szinte teljesen ismeretlen énekesek és zenészek, köztük Compay Segundo, Ibrahim Ferrer és Omara Portuondo egycsapásra reflektorfénybe kerültek, a Buena Vista-lemez Grammy-díjat kapott, a kubai klasszikusok dalait világszerte megismerték.

A Buena Vista Social Club a negyvenes-ötvenes években, a forradalom előtti Kubában egy könnyűzenei klub neve volt, ahol jellegzetes kubai zenét játszottak és táncoltak. Azzal, hogy Ry Cooder 1996-ban újjáélesztette a Buena Vistát, a hagyományos kubai guaracha vagy guajira zene is előtérbe került. Az 1997-ben megjelent Buena Vista-album azóta több mint nyolcmillió példányban fogyott - nem véletlenül nevezte egy kritikus a lemezt a világzene The Dark Side of the Moon-jának, utalva a Pink Floyd legendás korongjára.

"Ők ma a földkerekség legnagyobb élő zenészei. A csapat tökéletesen tudja a dolgát, nincsenek egyénieskedések, furakodások a pozíciókért" - fogalmazott Cooder a hirtelen siker kapcsán. A zenészek, énekesek többsége szegénységben tengette életét, Ibrahim Ferrer például lottót árult az utcán. Aztán a produkció világkörüli útra indult, amely végül egy legendás koncerttel csúcsosodott ki a New York-i Carnegie Hallban.

A dolgok szerencsére még időben történtek ahhoz, hogy ezek a nagyszerű, ám idős zenészek további néhány közös és szólóalbummal ajándékozzák meg a világot. A közösség azonban az elmúlt tíz évben hat fontos tagját is elveszítette: Manuel "Puntallita" Licea énekes 2000-ben, Rubén González zongorista 2003-ban, Compay Segundo énekes-gitáros és Ibrahim Ferrer énekes 2005-ben, Pio Leyva énekes 2006-ban, Orlando "Cachaito" López nagybőgős pedig tavaly hunyt el.

Az eredeti együttes csak egyetlen alkalommal lépett fel Kubában: 1999 novemberében, a havannai Karl Marx színházban. Ma a Buena Vista egyes zenészei - nem mindig ugyanazok - Havanna nagy szállodáiban adnak hangversenyeket.

A Buena Vista Social Club fiatalabb tagokkal kiegészülve továbbra is járja a világot és a siker változatlan. Az orquesta tavaly is fellépett a Sziget fesztiválon, Manual "Guajiro" Mirabal trombitás szólóban 2005-ben játszott a világzenei nagyszínpadon, Omara Portuondo, a díva pedig 2001-ben és 2004-ben. Idén a 77 éves Guajiro mellett itt lesz a Szigeten a 2004-ben Grammy-díjat kapott 79 éves Manuel Galbán gitáros-billentyűs is.

A legnagyobb sztár természetesen Omara Portuondo lesz a színpadon. Bár hölgyek koráról nem illik szólni, a kubai Edith Piafnak is nevezett énekesnő ősszel már a 80. évét tölti be, ám mit sem veszített fantasztikus hangjából.

Karrierje 15 éves korában, a havannai Tropicana Club táncosnőjeként indult, később énekelni is a Tropicanában kezdett. 1952-ben Haydee nevű nővérével, s két másik énekesnővel megalakította a Cuarteto Las D'Aida énekegyüttest, amellyel hónapokig turnézott az Egyesült Államokban. 1959-ben megjelent első önálló lemeze, a dzsessz és a kubai zene hangzásvilágát ötvöző Magia Negra. 1967-ben kivált a kvartettből és szólókarrierbe kezdett. A bolerók és habanerák királynője a szerencsésebbek közé tartozott, mivel a hetvenes-nyolcvanas években fellépett a világ számos pontján, Európa országai mellett Japánban is koncertezett, Kubában pedig a legnépszerűbb előadók között tartották számon.

A világhírnevet persze neki is a Buena Vista Social Club hozta meg. Később több ragyogó szólóalbuma is megjelent, 2000-ben a Buena Vista Social Club presents Omara Portuondo, 2004-ben a Flor de Amor, amelyen a kubai zenészek mellett brazilok is közreműködtek. Tavaly Latin Grammy-t kapott Gracias című lemezéért.

"A kubai zene a legjobb orvosság. Alkalmas arra, hogy képesek legyünk a kultúrának, és ezzel az emberek lelkének közvetítésére" - mondta egyszer egy interjúban Omara Portuondo.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.