Hollókő gondnok lett

Hollókő önkormányzatát kérte fel Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a világörökségi terület gondnokságára, a megbízás hét évre szól.

A felkérés sokat jelent Hollókőnek, mivel az önkormányzat saját vállalása alapján 22 éve végzi a világörökségi helyszín fenntartásával, megóvásával, kezelésével kapcsolatos feladatokat, ezentúl pedig már hivatalosan foglalkozik ezzel - mondta Szabó Csaba (Fidesz), a Nógrád megyei község polgármestere kedden az MTI-nek.

Megfogalmazása szerint a döntéssel rendeződik a helyzet, és több lehetőséget ad a világörökségi értékek megóvására, hogy 2014-ig a kezelési terveket is el kell készíteni. Példaként említette, hogy az önkormányzat nem tudta megakadályozni az Ófalu egyik lakóházának bolttá alakítását, mert azt a jogszabályok nem tiltották. Ezért is tartja fontosnak a polgármester, hogy a jövőben a gondnokságot ellátó önkormányzat világörökséggel kapcsolatos határozatait kormányrendelet szintjén fogadják el.

Szabó Csaba kitért arra, hogy több eszköz lesz így az önkormányzat kezében, nagyobb eséllyel pályáznak a világörökségek zárt pályázati rendszerében, várhatóan évi 3-4 millió forintot biztosít a tárca a gondnokság üzemeltetésére, és működtetni fogják a világörökségi helyszínek egyeztető fórumát.

Hollókő Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján. A Világörökség Bizottság 1987-ben Budapest mellett elsőként a Nógrád megyei palóc falut, Hollókőt vette fel a világörökségi listára, mert eredeti állapotában tudta megőrizni a 17-18. századi hagyományos településformát és építészetet.

Hollókőn máig él a kútvízzel való locsolás
Holloko Husveti Locsolkodas
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.