Hogyan szeressük jól Budapestet ?

Várnegyed-rekonstrukció, gyaloghíd és dunai víziók, Budapest Szíve Program, új múzeumi negyed, új nemzeti könyvtár, a Tabán revitalizációja, a főváros jövőjére vonatkozó ötletek, tervek és a már megvalósuló projektek - erről is szó lesz holnap a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, az Országos Könyvtári Napok gazdag programsorozatának keretében.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár október 9.-ig színes programokkal csatlakozik az Országos Könyvtári Napok eseményeihez: Közel 150 esemény várja az érdeklődőket a Központi Könyvtárban és a város 38 pontján.

Idén elsősorban olyan rendezvények lesznek, amelyek felhívják a figyelmet arra, milyen alapvető szerepe van a könyvtáraknak a tanulási folyamatokban. A programok résztvevőit naponta más-más témakörhöz kapcsolódó kiállítások, beszélgetések, előadások, könyvbemutatók, olvasáshoz kötődő játékok, zenei programok várják. A pedagógusokat, szülőket, felnőttképzésben résztvevőket módszertani előadások, tréningek invitálják. Bemutatkozik a British Council, a MindLab gondolkodásfejlesztő műhely, az élethosszig tanulást népszerűsítő Lifelong Learning Magyarország Alapítvány és a kisgyermekesek által kedvelt Ringató foglalkozás. Emellett életmód- és pszichológiai tanácsadás is várja az érdeklődőket.

Budapest Szíve

A formális képzésekről, módszerekről szóló programok mellett a mindennapi élethez kapcsolódó praktikus ismeretek közvetítését is segíti a könyvtár, így lesznek előadások, beszélgetések egészségmegőrzésről, passzív házak építéséről, konyhai praktikákról, energiatakarékosságról és környezetvédelemről.

A felnőtteket számos további program szólítja meg, így például vélhetően nagy érdeklődésre tarthat számot dr. Zacher Gábor East Balkán – egy tragédia margója - "Szenvedélyesen a szenvedély(betegség)ekről" című előadása (október 7., délután öt óra, IV., Budapest, Király u. 5.), Erőss Zsolt hegymászó élménybeszámolója (október 9, 11.15, XIX., Üllői út 255) és egy közönségtalálkozó Schäffer Erzsébettel, a Nők Lapja főmunkatársával (október7., délután öt óra, XVII., Pesti út 167.).

A FSZEK külön felhívja a figyelmet arra az N. Kósa Judit moderálásával, Bojár Iván András és Ráday Mihály részvételével szervezett pódiumbeszélgetésre, amelyen Budapest városfejlesztési lehetőségeiről lesz szó – ezt október 4-én, délután hatkor hallgathatják meg az érdeklődők A FSZEK Központi Könyvtárában.

Hagyományosan kiemelt szerepet kapnak az író-olvasó találkozók, különös tekintettel a kortárs gyermekirodalomra, így a hét folyamán rajongóik többek között találkozhatnak Lackfi Jánossal, Nyulász Péterrel, Bosnyák Viktóriával, Berg Judittal és Telegdi Ágnessel. A gyerekeket a hét folyamán gazdag programkínálat várja: zenei-, mese- és kézműves foglalkozások, játékok.

Kiemelt esemény lesz idén is a Könyves Vasárnap október 9-én, amikor az aznap nyitva tartó könyvtárak rendhagyó programokkal - gyermekszínházi, pantomim- és bűvész-előadásokkal - és sokféle meglepetéssel várják olvasóikat. Aznap ingyenes próbatagság is váltható, mely december 31-ig érvényes.

A Könyves Vasárnap nyitva tartó könyvtárakról és a teljes programsorozat eseményeinek részleteiről a FSZEK honlapján tájékozódhatnak.

A programsorozat az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.