Hogyan haknizzunk a flaszteren?

Van egy udvar a pécsi Király utcában, ahol tavaly még biciklijavítóval kombinált vendéglátóipari egységben söröztünk. Árultak régi könyveket ha jól emlékszem, a bejáratnál. Most biciklik el, könyv be(ljebb), sör maradt, meg jött a Király FlaszTér: Ez király! című programsorozat.

Négyzet alakú kulturális egységcsomagot kapok a bejáratnál. A fólia tetejéről egy fehér karimájú piros gomb kandikál ki. Kultúrára hívó gomb – írják, mellékelnek hozzá használati utasítást: a kedvezőbb – és tartósabb – kulturális hatás érdekében kérjük, hívja meg programjainkra rokonát, barátját, szomszédját, ismerőseit.

Ez klassz! – a szlogenje a Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszternek, amely a Király utca 9-be költözött. Az egykori Hamerli vaskereskedés üzlete, raktára és kiszolgáló épületegyüttese évtizedekig könyvtárként funkcionált, most éppen Belvárosi Könyvtár néven kínálja köteteit – POSZT-on kívül és belül.

Retróbarlangot építettek az udvar mélyére, dísztárgyként funkcionáló színes tárcsás telefonokkal a nyolcvanas évekből, jóval régibb működőképes gramofonnal és (időben) a kettő között kiadott könyvekkel. A leselejtezett köteteket - megmentve a zúzdától - potom áron, kétszáz forintért adják. A polcokon feltehetően jó pár olyan mű van, amely már beszerezhetetlen. Vannak kazetták is, amiket garantáltan nem árulnak a boltok, hiszen utódja, a CD is lassan rokkantnyugdíjas minősítést kap.

A kulturális csomagot bontogatom egy fröccs mellett, POSZT Totó 11+1-es. Jó kis kvízkérdések az elmúlt tizenegy év versenyelőadásairól, Pécsről, a város Nemzeti Színházáról, ajándékkönyv-sorsolás ígéretével. A legnehezebb feladványt gugli-segítséggel oldom meg. Ki volt Pécs polgármestere, amikor színházépítés céljából megyei pótadó kivetésére tett javaslatot a vármegye választmányi gyűlése: Aidinger János, Nendtvich Andor vagy Majorossy Imre?  Juszt sem árulom el, tessék kikeresni.

Autogramkártyát is mellékeltek. A Pannon Klassz facebook-oldalán (enyhe képzavaros) bejegyzés: „A tollvégre kapott skalpokat folyamatosan várjuk ide, a virtuális albumba!” Gyűlnek már a szkennelt aláírások – beküldtek már például autogramot Halász Judittól, Kováts Adéltól, Hollósi Frigyestől és az idei POSZT díszvendégétől, Cserhalmi Györgytől is.

Aki a Király utca 9. környékén jár, érdemes benézni a régi pécsi képeslapokból készült kiállításra vagy a többi programra, amely hol színházi, hol rendhagyó irodalmi est, hol meg zenei körutazás. Lesz még a héten nyár esti gitármuzsika, író-olvasó találkozó a KUPÉ folyóirat alkotóival, beszélgetés Nagy Bandó Andrással, reneszánsz dallamok Szabó Anikóval, könyvbemutatók, koncertek. És ami a legígéretesebb program: a Hogyan haknizzunk?, amely egy workshop az utcai színjátszásról és a vásári komédiáról. Nem elhanyagolható esemény az apadó kulturális források idején.

Kiállítás régi pécsi képeslapokból - autogramkártyákkal; a Király FlaszTérben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.