Hírtanóra

Dragomán György, Csányi Vilmos, Háy János, Tasnádi István és Vinnai András írásaiból is készült az EztRád című előadás, amelyet a Nézőművészeti Kft. Scherer Péter rendezésében mutat be. A cím kétértelmű, a produkció a hírek hatásáról szól a szilveszteri tévéműsorok műfajában, zenével, iróniával, fájdalommal.

Beugró produkció az EztRád című zenés társadalomkritikus előadás – mondja Scherer Péter színész-ren­dező. Azt tervezték, hogy Háy János A halott ember című novellájából készítenek tavaszi bemutatót. Mivel azonban ez csúszik fél évet, Scherer kitalálta: készüljön zenés esztrád a hírek és az emberek közötti kölcsönhatásról. Az érdekelte, mi bosszant fel sokunkat, és mindezt hogyan heverjük ki.

A próbafolyamat beszélgetéssel indult, arról meséltek a színészek, Parti Nóra, Katona László, Kovács Krisztián, Molnár Gusztáv, Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Gyulay Eszter dramaturg, ki hogy érzi magát. Jegyzeteltek gyerek- és felnőttkorról, frusztrációkról és bánatról. ­Saját ötleteket és improvizált szkeccsszerű jeleneteket hoztak, amelyeket laza szállal kötöttek össze.

Scherer Péter, a rendező nem akart kimaradni az előadásból
Fotó: Mészáros Csaba

Nemcsak saját szövegeket raktak az EztRádba, kértek íróktól is: Háy Jánostól, Tasnádi Istvántól és Vinnai Andrástól. Dragomán György legújabb novelláskötetében, az Oroszlánkórusban találták a Poszthumán randi című művet, amely erősen reflektál az eszement virtuális előretörésekre. A szövegben szereplő fiú szeme sarkába viselkedésfigyelő applikációt építettek be, így a randevún elmondja, mire gondol a lány. Csányi Vilmos Íme az ember című humánetológiai könyvéből a hírekről, az emberi agresszióról ­szóló részek adják a konferanszié összekötő szövegeit.

Az előadásban semmi sem olyan, mint a valóságban, nem aktuálpolitizál, mégis olyan társadalmi kérdéseket fikcionál, amelyek ismerősek lehetnek. Ezért kap helyet az ­EztRádban a menekültkérdés és a csok, a családi otthonteremtési kedvezmény is. Az előbbihez készült a tévés vetélkedő elrajzoltabb párja, a Játék határokkal, amelyben két ­diaszpórában élő magyar verseng, ki a legmagyarabb magyar. Történetesen a jelenetet játszó két színész is a határon túli, Katona László székelyudvarhelyi, Molnár Gusztáv csallóközi. A játék interaktív, azaz a nézők megszavazhatják, ki nyerje a fődíjat.

A produkció címe nemcsak a ránk ömlő hírekre utal, hanem a szilveszteri műsorok esztrádjaira is. Az előadás megfelel a műfaj követelmé­nyeinek, van benne nyitány (ez a Headline Rap, amelyben az elmúlt másfél év internetes újságjainak kirívó címeit szedték össze), felkonfszövegek, jelenetek és finálé. Mivel Scherer színészként sem akart kimaradni az előadásból, a konferanszié szerepét osztotta magára, öltözékben, modorban el is válik a többiektől. A zenés alternatív társadalomkritikán sokat lehet nevetni, de nem lesz felhőtlen a kacagás. Jó néhány fájdalmas pillanatban garantáltan ráismerünk majd hétköz­napjainkra.

EztRád
Zenés alternatív társadalom­kritika.
A Nézőművészeti Kft. és a Szkéné közös előadása a Szkéné Színházban este 7-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.