Hihetetlen kincset találtak a csomagtérben

Éveken át eltűntnek hitték Picasso egyik festményét, amelyet decemberben egy FedEx csomagban találtak meg az USA-ban. A fodrász (La Coiffeuse) című képet 37 dolláros ajándékként adták fel egy karácsonyi üdvözlőlap kíséretében.

Az 1911-es festményt kétes körülmények közt szállították egy hajó rakományában Belgiumból Long Island Citybe. A karácsonyi ajándéknak álcázott csomagra a „műtárgy" címkét ragasztották, és 37 dollárban (10 000 forintban) határozták meg az értékét a FedEx csomagküldő szolgálatnál – írja az Artnet news.

Egy Robert névre hallgató, ismeretlen személyazonosságú ember adta fel a festményt december 17-én egy belga címről, és Long Island City egyik raktárába akarta eljuttatni. Amikor a festmény Newark kikötőjébe érkezett, gyanúsnak találták a csomagot, és lefoglalták. A határőrség találta meg a FedEx rakományában az eltűntnek hitt Picasso-festményt, amelyet januárban francia múzeumi szakértők azonosítottak New Yorkban. A történelmi feljegyzések és fotók alapján megállapították, hogy valóban a kérdéses mesterműről, a La Coiffeuse című festményről van szó.

Egy New York-i ügyvédnő, Loretta Lynch február 26-án, csütörtökön adott be keresetet, amiben azt kéri, a festményt juttassák vissza Franciaországba, hiszen a francia kormány tulajdonát képezi. A több millió dollár értékű képet ugyanis több mint egy évtizeddel ezelőtt lopták el a párizsi Pompidou Központ egyik raktárából. (kulturpart)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.