Híd a Petőfi Sándor utca felett

Az építészet megismertetése, megszerettetése, valamint a különféle művészeti ágak közti kapcsolat élénkítése a fő célja a jövő csütörtökön megnyíló FUGA Budapesti Építészeti Központnak. Hamarosan átadják a központot a Katona József Színházzal összekötő, a Petőfi Sándor utca felett átívelő Művészetek Hídját is, amely a művészeti ágak közti kapcsolatot szimbolizálja.

A belváros szívében, a Petőfi Sándor utcában található központ több mint 700 négyzetméteres területével számos művészeti ágnak tud majd egyszerre helyet biztosítani, így lesznek egyebek mellett kiállítások, koncertek, gyermekprogramok, filmes és színházi előadások is a FUGÁ-ban - mondta el Nagy Bálint programigazgató a csütörtöki sajtótájékoztatón.


"Európa majd' mindegyik fővárosában található ilyen építészeti központ" - mondta Bálint Imre, a Budapesti Építészeti Kamara elnöke, hozzátéve, hogy az ilyen centrumok deklarálják: az építészetet a kultúra, a művészet és a társadalom szerves része. Hozzátette: a kamara 5 éve határozta el, hogy létrehozza ezt, az építészet határain túlmutató összművészeti központot, amely az építészeti tevékenységet a laikusok számára is érdekes, izgalmas környezetbe ágyazva mutatja be.


"Az építészet adós a társadalomnak és a társadalom adós az építészetnek - ezt az állapotot szeretnénk feloldani ezzel a hellyel, amit egy igazi kapcsolódási pontnak szánunk" - emelte ki Mónus János, a Budapesti Építészeti Kamara alelnöke.
Az utóbbi évtizedben egyre több építészettel foglalkozó hely alakult, illetve program, rendezvény indult útjára. A FUGA ezen intézmények arculatában igyekszik majd rendet tenni, miközben bemutatási lehetőséget biztosít a szakma képviselőinek - mondta Nagy Bálint.


A programigazgató szerint a különféle művészeti ágak számos szellemes módon kapcsolódnak az építészethez. Háromhetente nyílnak majd építészeti kiállítások a központban, amelyekhez fórumok, vitaestek, adott esetben helyszíni bejárások is kapcsolódnak majd. A központ egyéb, a nagyközönség számára is nyitott szakmai programoknak, így élő építészetkritikának, városfejlesztési műhelybeszélgetéseknek, a főépítészek klubjának és különféle előadásoknak is helyet fog biztosítani.


A FUGÁ-ban péntekenként a zenéé lesz a főszerep: a FUGA Jazz Klubban a hazai dzsesszélet ismertebb művészei és a fiatal generáció tagjai fognak fellépni, felelevenítve az épület múltját, ami az egyik első magyarországi dszesszklubnak adott otthont a hatvanas-hetvenes években. Két komolyzenei sorozatot is indítanak a központban, a Muzsikáló építészettörténetet és a Kortársaink című irodalmi koncertsorozatot. A tervek szerint egy filmklub is működik majd a központban, ami színházi előadásoknak és workshopoknak is helyet biztosít majd. Hamarosan átadják a központot a Katona József Színházzal összekötő, a Petőfi Sándor utca felett átívelő Művészetek Hídját, amely a művészeti ágak közti kapcsolatot szimbolizálja.


Az épület átalakítása, felújítása 65 millió forintba került, ezt a Budapesti Építészeti Kamara állta. A kamara 2010 végéig fokozatosan csökkenő támogatásban részesíti a központot - mondta el az MTI-nek Nagy Bálint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.