Hetedhét piknik Újlipóciában

Jókedvű pikniket tartottak ismét a Pozsonyi út környékén, ahol immár hagyomány a szeptember eleji utcai kulturális fesztivál. Ez volt a hetedik alkalom. Kivonultak a színházak, a könyvesboltok, dedikáltak az írók, s emléktáblát avattak a Pozsonyi Piknik ötletgazdájának, Bächer Ivánnak a Pannónia utca 21-ben.

A felállás változott tavalyhoz képest, most a Pozosnyi útról lekerült a sokadalom egy utcával arrébb, a Duna partjára, az Újpesti rakpartra, de az elv ugyanaz maradt. Két színpad fogta közre az eseményt, az egyik a Jászai Mari térnél, a másik a Radnóti Miklós utcában.

A Jászai Mari térnél Csáki Judit konferálta fel a környék színházainak rövid, kedvcsináló produkcióit. Így láthattunk részletet például a Thália Félúton a fórum felé című vidám, zenés darabjából, amelyet bemutatója idején az év zenés darabjává választottak a Broadwayn, s végre Magyarországra is elérkezett, a pesti Broadway-n bizonyíthat. Ugyancsak bemutatkozott az ősz egyik sikerének ígérkező vígszínházi produkció, a felújított Jó estét nyár, jó estét, szerelem! is, Szász János rendezésében, Presser Gábor zenéjével. A József Attila Színház a Szakcsi Lakatos Béla által megzenésített Cigánykerék című darab részleteivel állt elő, a Jurányi Színház a férfiak szexuális világát állította színre, a Szent Efrém férfikar rockot énekelt, a Operett Színház és a Játékszín pedig a legnagyobb slágerekkel tetőzte a hangulatot.

A másik színpadon, a Radnóti utcában inkább kamaradarabok, szóló produkciók kaptak helyet. Például Oravecz Máriával itt zongorázta és énekelte Darvas Ferenc (a költő, humorista Darvas Szilárd fia) régi idők nagy dalait, köztük Kazal László Százlábúját, vagy például az „Énmellettem elaludni nem lehet" című örökzöldet, amelyet éppen édesapja szerzett. Később itt lépett színre Karády-estje részleteivel Krasznai Tünde és „zsidózott" önfeledten a zsidókkal kapcsolatos sztereotípiákból viccet csináló Gólem Színház.

Mindeközben a piknik sátraiban zsíroskenyeret és flódnit is lehetett kapni, könyvkiadók és könyvesboltok kedvezménnyel árulták köteteiket és mindjárt dedikáltatni is tudtak a vevők, például a volt miniszterelnökkel, Németh Miklóssal, de akár Spiró Györggyel vagy Vitányi Ivánnal is.

Voltak távolabbi kísérőrendezvények, így például lehetett hajós kiránduláson az újlipótvárosi Duna-part fejlesztéseivel ismerkedni vagy megnézni a Tátra utca 20-ban, az Újlipótvárosi Klub-Galériában a Megalázva és kifosztva című, most nyílt gettótörténeti kiállítást, s egyúttal megtudhattuk, hogy a pesti zsidónegeyedben, az erzsébetvárosi Csányi utca 5-ben hamarosan lesz majd egy Zsidó Helytörténeti Tár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.