Hét nyelven a Zsidó Múzeumban

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége 2009 márciusában kezdte meg a "Zsidónegyed kapuja" című projekt megvalósítását, melyre közel 40 millió forint támogatást nyert a Közép- Magyarországi Regionális Operatív Programból (KMOP). A 2011-re megvalósuló Gyökerek központ pedig 300 millió forint támogatásban részesült, itt az érdeklődök betekinthetnek majd a Magyar Zsidó Levéltár látványraktárába is.

 A projekt során komplex látogatóközponttá fejlesztjük a Dohány utcai Zsinagóga és a Magyar Zsidó Múzeum épületét. Már működik a Jewinform - információs iroda a zsinagóga árkádsorában és az interneten (www.jewinform.hu). Az érdeklődők szombat kivételével mindennap ingyenes információkat kaphatnak különböző programokról, látnivalókról. Az iroda munkatársai több nyelven szolgálják ki az érdeklődőket a Herzl téren.

Befejeződtek az építési munkálatok, melyek lehetővé tették a teljeskörű fizikai akadálymentesítést. A Magyar Zsidó Múzeumba vezető új panoráma lifttel minden érdeklődő megközelítheti az intézményt. A június végéig befejeződő projekt során megvalósul az infokommunikációs akadálymentesítés is. Az egész komplexumban egységes információs tábla rendszert építenek ki. A Magyar Zsidó Múzeum állandó kiállításához hét nyelven készül audio guide.

A Zsidónegyed további fejlesztései között megemlítjük a Budapesti Zsidó Hitközség most induló projektét, melynek során a Wesselényi utca 7. szám alatt felújítják a műemlék épület homlokzatát. A Goldmark teremben többfunkciós kulturális programok és konferenciák megrendezésére alkalmas teret alakítanak ki.

Új, interaktív kiállítás jön létre a negyedről. 2011 tavaszán az érdeklődők már a Gyökerek központban kutathatnak múltat, és betekinthetnek a Magyar Zsidó Levéltár látványraktárába is. A projekt közel 300 millió forint támogatásban részesült a KMOP-ból. Bővebb információ: Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége 1075 Budapest, Síp utca 12. http://www.mazsihisz.hu, http://www.jewinform.hu/hu Telefon: 413-55-31

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.