Hét lakat alól lopták el a Picasso-bikákat

Tizenkét nagy értékű festményt loptak el ismeretlenek az egykori düsseldorfi pénzintézet, a Westlandesbank (WestLB) gyűjteményéből.

2012-es megszűnte után a WestLB falait egykor díszítő műtárgyak a jogutód Portigon raktárába kerültek, ahol azokat szigorú biztonsági intézkedések mellett őrizték. Már 2015 év elején észlelték, hogy a trezor szokatlan időpontokban kinyílt, ugyanakkor csak egy évvel később derült arra fény, hogy több festménynek lába kélt.

Erős a gyanú, hogy belsős munkáról van szó, hiszen a trezor biztonsági rendszerét irányító chipet módosították a tolvajok.

A gyűjteményből eltűnt több litográfia Picasso bika-sorozatából, továbbá eltűntek August Macke, Paul Signac és az expresszionista festőnő, Gabrielle Münter munkái is.

A düsseldorfi ügyészség tájékoztatása szerint a nyomozás során egyelőre nem bukkantak olyan nyomra, ami közelebb vinné a hatóságokat az ellopott műtárgyakhoz. Ráadásul a művészeti világból sem jutott el a hatóságokhoz olyan információ, amely egy esetleges megrendelőhöz vezetné a rendőrséget. Így az ellopott festmények továbbra is a rendőrség körözési listáján vannak – írja a librarius.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.