Hernádi sem lesz a Dörner-színházban

Köremailben adta hírül Márta István, hogy Hernádi Gyula (a Jancsó Miklós állandó alkotótársaként is ismert) író jogörökösei (Hernádi Gyuláné, Hernádi Ilona és Hernádi Kriszta) levélben bejelentették: nem járulnak hozzá, hogy az író műveit a Dörner–Csurka vezette színházban bemutassák.

A Hernádi-örökösök úgy gondolják, hogy „Dörner György pályázatának szellemisége Hernádi Gyula gondolkodásával, így életművével teljes mértékben összeegyeztethetetlen”. Mint annak idején arról a sajtó beszámolt, elsőként Závada Pál jelentette be: nem engedélyezi a Tarlós István által kinevezett vezetők színházában játszani Bethlen című (Móricz Zsigmond Erdély-trilógiája alapján készült) darabját, ahogy a tavaszi bemutatóval tervezett Jadviga párnáját sem. Ezt követően Spiró György is Márta Istvánhoz fordult.

A kinevezést követő botrány során Sütő András és Sarkadi Imre jogörökösei is letiltották a műveket a Dörner-féle Új Színház műsoráról, és hasonlóképpen nyilatkozott Szakonyi Károly is. Hasonlóan nyilatkozott a Magyar Narancsnak Marius von Mayenburg A csúnya című „fekete komédiáját" magyarra átültető Veress Anna is, ahogy szintén nem hajlandó együttműködni az új vezetéssel Moliére A fösvény című darabjának fordítója, Bognár Róbert sem.

Ugyancsak a hetilap számolt be róla, hogy a tervek szerint nem lesz látható az új vezetés regnálása alatt sem Litvai Nelli Világszép nádszálkisasszony című mesejátéka, sem Jordi Garcelán A Grönholm-módszer című előadása, mivel a Neptun Brigád (az előadások társlétrehozója) tagjai a továbbiakban nem kívánnak a színház stúdiójában játszani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.