Hejgetés a Fonóban

Csángó farsangra várják a moldvai és gyimesi muzsika, táncok kedvelőit szombaton este a fővárosban, a Fonó Budai Zeneházban. A csángó farsangot immár ötödik éve rendezik meg, s a Fonó legkedveltebb programjai közé tartozik.

A farsang célja, hogy bemutassák ennek a Kárpátokon túli, elszigetelt magyar népcsoportnak táncait, zenéjét a fővárosi fiataloknak is, akik rendkívül fogékonyak erre - mondta el Krulik Zoltán, a Fonó művészeti vezetője.

Hozzátette: a moldvai és gyimesi lánc- és körtáncok bizonyos értelemben egyszerűbbek, mint a páros táncok, s így közösségben könnyen, gyorsan elsajátíthatók. A farsangnak így jó közösségteremtő ereje is van.

Az idén az est koncerttel indul, ahol a hagyományos táncházitól eltérően improvizációkkal, énekkel, váratlan fordulatokkal csendülnek fel a 10-20 perces csángó eposzok.

A Fonó nagytermében és előterében a táncházban moldvai és gyimesi táncokat rophatnak a kisebbek és nagyok. A talpalávalót a Somos, a Szigony és a Fanfara Complexa együttesek szolgáltatják.

A mulatság közben hejgetés, azaz újévi köszöntő is hallható lesz majd. A csángó farsangra az elmúlt évek tapasztalatai alapján több száz vendéget várnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.