Héberül is énekel ma Caramel

A Dohány utcai zsinagógában lép fel ma este Molnár Ferenc Caramel. Az énekes-dalszerző héberül is énekel majd a különleges koncerten, partnere pedig Rudas Dániel, a zsinagóga kántora lesz. Caramelt a nyelvtanulás nehézségeiről és a koncert üzenetéről kérdeztük.

„Egyelőre úgy tűnik, képes leszek rá, hogy héberül is megszólaljak" – nevet az énekes, aki szerint magyarul éneklő és alkotó előadóként óriási kihívás volt számára a feladat. – A héber teljesen más, mint bármely nyelv, amelyen eddig megszólaltam: a magán- és mássalhangzók, például az a-á vagy a k-h sem olyan konkrét, mint a magyarban. Máshol vannak a hangsúlyok, sokkal folyékonyabb, gördülékenyebb, mint az anyanyelvem, hetekig tartott az is, mire kihallottam, pontosan hol is van vége egy-egy mondatnak."

Caramel
Caramel

Caramel nagyzenekarral lép fel, s azt mondja: megszokott dalai is egészen más atmoszférát kapnak majd a különleges környezetben.

„Nem szeretném túlmisztifikálni a dolgot, de nagyon sokat jelent nekem, hogy bemutathatom magamat, a zenémet a zsinagógában. Már az is különleges hangulatot ébreszt bennem, hogy fejfedőben lépek színpadra – ami nyilván nem baseball-sapka lesz. Érdekes kihívás, hogy miként tudok a saját dalaimmal érvényesülni a szokásostól eltérő közönség előtt. Márpedig a közönség számomra szent: mindenkor, mindenhol a legjobbat akarom nyújtani. A mai próba után azon gondolkodtam: még sosem énekeltem zsinagógában, de tulajdonképpen nagyon is itt volt az ideje. A próbák során kicsit betekintést nyerhettem a zsidó hétköznapokba, szokásokba, ami nagyon érdekes volt számomra. Előadóként és emberként is az egymás felé való nyitottságot hirdetem: a hasonlóságot, és ne a különbségeket keressük egymásban. Ezért is olyan fontos nekem ez a koncert."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.