Haydn, a humorista

Haydn hétszer címmel rendez kiállítást az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtára a nagy bécsi klasszikus komponista halálának bicentenáriuma alkalmából.

Többnyire csak a szakemberek előtt ismeretes, hogy a Joseph Haydn személyéhez és zenéjéhez kapcsolódó források világszerte legjelentősebb gyűjteményét az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtára őrzi. A "Haydn hétszer" ebből a gazdag anyagból válogatva mutatja be Haydn személyiségét hét szempont köré csoportosítva: (1) Az újító, 
(2) Az udvari karmester. (3) A humorista. (4) A hívő. (5) A magánember, (6) A híresség, (7) A gyűjtő.

A kiállítóteremben kizárólag eredeti dokumentumokkal találkozik a látogató, amelyeket részletes szöveges magyarázatok "szólaltatnak meg" a kottát nem ismerő érdeklődők számára is. A "Haydn hétszer"  újdonsága mindemellett, hogy a nagyközönség most először tekintheti meg a zeneszerző korábban elveszettnek hitt, de egy tavalyi árverésen végül a Zeneműtár számára megvásárolt saját műjegyzékét, az úgynevezett Haydn-Verzeichnist.

A kiállításon természetesen részletek szólalnak meg Haydn néhány fontos kompozíciójából, a Zeneműtár olvasótermében pedig a "Haydn hétszer" nyitvatartása alatt hét audio-csatornán a Haydn-életmű hét fontos műfajából válogatott művek hallgathatóak folyamatosan.

A rendezők az Országos Széchényi Könyvtár Nemzeti Ereklyetárába, a Budavári Palota "F" épületébe várják az érdeklődőket. Nyitva tartás: május 15. és június 27. között: keddtől szombatig 10:00--20:00 2009. június 30. és július 9. között: keddtől péntekig 10:00--17:00

A belépés ingyenes.

Haydn
Haydn
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.