Haydn-évforduló: kismaraton Kismartonban

Joseph Haydn osztrák zeneszerző halálának 201. évfordulójára emlékeznek a Haydn Emléknapok 2010 keretében Fertődön és Kismartonban.

Az Esterházy család egykori karmesterének műveit május 29. és 31. között nemzetközi művészek, például Tzimon Barto amerikai zongorista és az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar szólaltatja meg.

Haydn
Haydn

Joseph Haydn (1732-1809) nagy hatással volt kora több zeneszerzőjére is, többek között Franz Schubertre. Barto az első emléknapon a két komponista műveiből ad elő a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastélyban.

Május 30-án, vasárnap a fertődi Esterházy-kastélyba várják a vendégeket, hogy Haydn nyomain bejárják az Esterházyak tündérbirodalmát. Ehhez az Accord Quartet szolgáltatja a zenei kíséretet. A zeneszerző 44. szimfóniáját (Gyász-szimfónia) Fischer Ádám vezényletével az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar adja elő a kastély termeiben.

Május 31-én, Haydn halálának évfordulóján a kismartoni Hegyi-templomban mondanak misét a zeneszerző emlékére. Erwin Ortner vezetésével az Arnold Schoenberg Kórus adja elő A teremtés című oratóriumot. Szólistaként közreműködik Ursula Langmayr szoprán, Jan Petryka tenor és Günter Haumer basszus.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.