Havi juttatás a művészeti akadémikusoknak?

A Magyar Művészeti Akadémia feladataival kapcsolatos kormány-előterjesztés nem érinti a két nagy kulturális pénzosztó szervezetet, valamint azokat a területeket, amelyek a kulturális civil szervezetek működését és a határon túli magyarok művészeti életét segítik.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) feladataival kapcsolatos előterjesztést hamarosan megtárgyalja a kormány – olvasható a kulturális államtitkárság lapunkhoz eljuttatott tájékoztatójában, melyet Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter legutóbbi nyilatkozata kapcsán kértünk. 

Mint írják, a kormány-előterjesztés nem érinti a két nagy kulturális pénzosztó szervezetet, a Magyar Nemzeti Filmalapot és a Nemzeti Kulturális Alapot. Ez utóbbiban egyébként is az a társadalmasítás érvényesül a döntéshozatal során, amit Balog miniszter úr és a szakmai szervezetek is hosszú távon kívánatosnak tartanak – teszik hozzá.

A közlemény szerint azon területek helyzete sem fog változni, amelyek a kulturális civil szervezetek működését támogatják, illetve a határon túli magyarok művészeti életét segítik (Nemzeti Együttműködési Alap, Bethlen Gábor Alap).

Viszont megalapítják a Nemzet Művésze díjat, amelynek a forrásait a MMA költségvetése fogja biztosítani. Továbbá az MMA rendes tagjainak számát a jelenlegi 200-ról 250-re szeretnék felemelni, és az akadémikusoknak havi juttatást kívánnak biztosítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.