Hatvanéves a Magvető Kiadó

A legnagyobb múltú magyar szépirodalmi könyvkiadó a mai napon ünnepli hatvanadik születésnapját.
A kiadó honlapján megtalálható köszöntő szerint 1955-ben, Hatvany Lajos Petőfi márciusa című történelmi regényével indítottak, azóta több mint 8500 kiadványt jelentettek meg, és mintegy százmillió példányban adták el könyveiket. Még 1955-ben publikálták az akkor már méltán elismert Juhász Ferenc egyik verseskötetét. Az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb költője pedig épp most, március 15-én veheti át (ismét) a Kossuth-díjat.

Az évtizedeket és rendszereket átfogó cikkben szó esik a kiadót 25 évig vezető Kardos Györgyről, aki – beszédes tény – a katonai hírszerzés ezredeséből vált kiadói emberré, Moldova Györgyről, Csurka Istvánról, Szabó Magdáról, Pilinszky Jánosról, (aki rövid ideig korrektorként dolgozott a kiadónál), Esterházy Péterről, aki teljes életművét itt jelentette meg és Kertész Imréről, az egyetlen Nobel-díjas magyar íróról, aki szintén magvetős. Igaz, főművét, a Sorstalanságot a Kardos-féle Magvető elutasította, így végül a rivális kiadónál, az Illés Endre vezette Szépirodalminál látott napvilágot.

Szó esik továbbá az elmúlt 20 évről is, amelyet Morcsányi Géza neve fémjelzett, aki a rendszerváltás után, a '90-es években újrapozicionálta a kiadót, és az egyik legkiválóbb szépirodalmi műhelyt hozta létre és vezette – pár héttel ezelőtti távozásáig. Helyét a népszerű és regényes irodalmi ismeretterjesztő munkáival nevet szerzett Nyáry Krisztián vette át. A születésnap tehát korszakhatár is egyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.