Hatvan éve lappangó Munkácsy-képet mutattak be Szegeden

Évtizedekig lappangó, a széles nyilvánosság előtt ismeretlen Munkácsy-képet mutatott be Pákh Imre műgyűjtő pénteken a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. Az Egy legény az asztalnál címet viselő képet 1874-ben Békéscsabán festette Munkácsy Mihály A falu hőse című alkotása egyik előtanulmányaként - mondta az amerikai-magyar üzletember.

A jelenleg a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) látható, 1875-ben befejezett festményhez a kutatások szerint összesen nyolc vázlat és tanulmány készült, ezek egyike, a Két legény az asztalnál szintén az MNG tulajdonában van.

A mintegy hatvan esztendőn keresztül lappangó Egy legény az asztalnál egy kis francia aukciósház árverésén bukkant föl néhány hónapja, ott vásárolta meg egy - Pákh Imre szavai szerint - szemfüles magyar kereskedő, s tőle került a mű a gyűjtőhöz.

A festmény Donáth Sándor, a két világháború között Bécsben tevékenykedő sikeres műkereskedő tulajdonában volt. Hagyatékából került fél tucat magyar festménnyel - egy másik Munkácsy-képpel, Rippl-Rónai József és Paál László alkotásaival - együtt az aukciósházhoz. Pákh Imre elmondta, hogy a másik Munkácsy-alkotást még nem sikerült megszereznie, de "vadászik rá".

A lappangó kép A falu hőse című festmény jobb oldalán ülő férfialakot ábrázolja. Az alkotás kitűnő állapotban van. A restaurátorok megtisztították, és az érdeklődők először a szegedi Móra Ferenc Múzeumban láthatják, Pákh Imre Munkácsy-kollekciójának harminchárom másik alkotásával együtt október közepéig.

A műgyűjtő hangsúlyozta, nagyon fontos feladatának tartja Munkácsy Mihály festményeinek felkutatását, hiszen a becslések szerint az egyik legnagyobb magyar festő életművének csaknem feléről nem tudni biztosat, 350 lappangó képe is lehet.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársa rendezi Munkácsy Mihály a Falu hőse című képéhez készült tanulmánya, Egy legény az asztalnál című festményét a múzeum dísztermében.
Szeged, 2012. augusztus 3. A szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársa rendezi Munkácsy Mihály a Falu hőse című képéhez készült tanulmánya, Egy legény az asztalnál című festményét a múzeum dísztermében 2012. augusztus 3-án. A nyilvánosság előtt eddig ismeretlen Munkácsy-alkotást Pákh Imre műgyűjtő mutatta be a Móra Ferenc Múzeum Munkácsy-kiállításán, amelyet eddig közel tízezer látogató tekintett meg. MTI Fotó: Rosta Tibor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.