Hatezer éve ölelkeznek - de miért?

Csaknem hatezer éve öleli egymást egy csontvázpár, amelynek férfi tagját a nő mögé temették el, a karját az asszony köré fonja, s a lábaik is összefonódnak. A peloponnészoszi sír lakóinak titkait nemzetközi csapat kutatja.
„Hogy miért temették el őket így? Ez még mindig rejtély, de folyamatosan keressük a választ" - mondta Michael Galaty, a Mississippi Állami Egyetem régésze, a kutatócsapat tagja.

A görög kulturális minisztérium februári bejelentése szerint a dél-peloponnészoszi Diroszban, az Alepotrida-barlang sírjában fekvő párt - a DNS-vizsgálat szerint egy fiatal férfit és egy fiatal nőt - időszámításunk előtt 3800 körül temethették el. Az ölelkező pár közelében – írja a Múlt-Kor –  egy edényben eltemetett kisgyermek és egy magzat földi maradványait is megtalálták, egy osszáriumban pedig több tucat ember csontjai kerültek elő.

„Több olyan őskori sírt is találtunk már, amelybe párokat temettek el, azonban az elég ritkának számít, hogy egymáshoz is érnek, pláne az, hogy átölelik egymást" - magyarázta Galaty.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.