Hatalmas pompa a Várban

A pompa lesz a Magyar Nemzeti Galéria csütörtöki Múzeum+ estjének témája, így szó lesz régi és új főurakról, a barokk művészet pompájáról, gazdagon terített asztalokról, pompás ruhákról, de az estén a Sauska borok, pezsgők és a kiállítóterek különleges fényei is a "pompás hangulatot" szolgálják - közölte hétfőn a Nemzeti Galéria. A középpontban Zrínyi Miklós költő, hadvezér és államférfi.
Az Élő MúzeumCafé sorozat csütörtöki beszélgetésén Rostás Tibor művészettörténész, a kiállítás kurátora; Hausner Gábor történész, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos munkatársa és G. Etényi Nóra történész, az ELTE Bölcsészettudományi Karának docense próbálja megtalálni az igazságot a Zrínyi életét és halálát övező legendák mögött – írja a Híradó.

Az MNG kiállításaiban Ugron Zsolna író és Lakatos Márk stylist tartanak tárlatvezetéseket, de a látogatók tematikus sétákon is részt vehetnek: Főúri csillogás címmel a múzeum Zrínyi-kiállítását ismerhetik meg az érdeklődők, míg a 19. századi gyűjteménybe Pompás öltözékek, a barokk gyűjteménybe pedig Pompa az asztalon címmel hirdettek tárlatvezetéseket.

Az angol nyelvű vezetés az állandó gyűjtemény legkiemelkedőbb darabjait mutatja be a külföldi vendégeknek.

Vajon mikor ábrázoltak először pezsgőt a képzőművészetben? Hogyan vált az osztriga a luxus és a vágy szimbólumává? Ilyen és hasonló kérdések kerülnek terítékre Sepsey Zsófia művészettörténész előadásán, amelynek során kiderül, hogy a gasztronómia milyen fontos témája a képzőművészetnek.

Az Ékezet Galéria ötvösművészei minikiállításon mutatják be a témára reflektáló ékszereiket, és workshopon segítenek az érdeklődőknek abban, hogy ők is "pompás" darabokat készíthessenek.

A csütörtöki Múzeum+ esten a Rippl-Rónai és Maillol - Egy művészbarátság története, a Maillol hatása a magyar szobrászatra, a Költő, hadvezér, államférfi - Zrínyi Miklós (1620-1664), valamint a Fordulópontok - a huszadik század 1914, 1939, 1989 és 2004 tükrében című kiállítások is 22 óráig látogathatók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.