Harry Potter újratöltve

Ismét itt a varázslóláz. Csütörtökön jelenik meg a majdnem tényleg legutolsónak szánt (voltaképp kiegészítő történeteket tartalmazó) Harry Potter kötet Angliában, a Bogar bárd meséi - persze a karácsonyi piacra szánva. A bevétel jótékony célokat szolgál - Kelet-Európai gyerekek megsegítését is. A gyűjtőknek ezután is lesz mire várniuk: a milliárdossá vált írónő Harry Potter enciklopédiát tervez.

Nem egészen egy évvel ezelőtt a Sotheby's aukciós házban felfokozott érdeklődés mellett került kalapács alá J. K. Rowling első poszt-Harry Potter műve, a The Tales of Beedle the Bard, melynek magyar címe Bogar bárd meséi. Az öt meséből álló összeállítást Rowling személyesen illusztrálta. Hét példányt kézzel írt meg és szattyánbőrbe köttetett.

Hatot azok között osztott szét, akiknek a legtöbbet köszönhette a Harry Potter jelenség sikeréért. A hetedik, elárverezett kópia közel kétmillió fontért, az eredetileg becsült érték közel negyvenszereséért tíz perc alatt kelt el. A becses kötet a Sotheby's-től a Hazlitt, Gooden and Fox műkincskereskedő céghez, innen pedig a szárnyaló karrierjét könyvkereskedéssel kezdett Amazon világhálós hipermarkethez került.

A mesegyűjtemény csütörtökön közkinccsé és várhatóan a karácsonyi szezon egyik szenzációjává válik. Az Amazon mintegy százezer különleges példányt nyomtatott ki a gyűjtők számára, melyek darabja száz dollárba kerül. A tervezett további 7,5 millió kópia után keletkezett nettó nyereséget a kiadók (Nagy-Britanniában a Bloomsbury, az Egyesült Államokban a Scholastic) és a terjesztők a J.K. Rowling által javasolt jótékonysági intézmény számlájára utalják át.

A The Children's High Level Group Rowling és a jelenleg az Európai Parlamentben tevékenykedő képviselőnő, Emma Nicholson közös gyermeke, amely kezdetben Romániában tevékenykedett, később moldovai, cseh, grúz és örmény rászorultakkal is foglalkozni kezdett. Ezúttal hoppon maradnak a szupermarketek és mammut-könyváruházak, mert ha szokásuk szerint a megszabott kiskereskedelmi ár alatt kínálják a meséskötetet, ténylegesen ráfizetnek az üzletre.

Az öt történet kétségkívül belopja majd magát a Harry Potter-rajongók népes táborának szívébe. Az egyik sztori, a The Tale of the Three Brothers, A három fivér meséje ismerősen cseng mindazok számára, akik már elolvasták az angolul múlt év júliusában megjelent Harry Potter és a halál ereklyéi című hetedik, egyben zárókötetet.

A regénynek ez a szála segít különböző utalásokkal, jelzésekkel a varázsinasnak, hogy felülemelkedjen ellenségén, az elvetemült Voldemorton. A Bogar bárd meséivel nem feltétlenül zárul le az ideje nagy részét orvos férjéval és három gyermekével Skóciában töltő írónő Potter-periódusa, melynek révén alig több mint tíz év alatt, 43 éves korára 560 millió fontos vagyonra tett szert. Maga a regényfolyam 68 nyelven, 400 millió példányban látott napvilágot, de hatalmas sikernek bizonyult az eddig bemutatott öt film is. Jo Rowling tervei közé tartozik egy ugyancsak jótékony célokat szolgáló Harry Potter enciklopédia összeállítása.

J.K. Rowling, a Harry Potter írója. Nem vonul teljesen vissza
J.K. Rowling, a Harry Potter írója. Nem vonul teljesen vissza
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.