Háromnapos vigalom Vácon

1993 óta a Dunakanyar legnagyobb nyári kulturális fesztiválja a Váci Világi Vigalom. Idén fellép a Csík zenekar, Fenyő Miklós és a Republic együttes.

A rendezvény ötletét egy réges-régi monda szolgáltatta, amikor Mária Terézia 1764-ben ellátogatott Vácra megszemlélni a város fejlődését. Tiszteletére emelték az országban egyedülálló diadalívet, a Kőkaput. A mítosz szerint Mária Terézia sohasem haladt át alatta, mert egy jóslat azt súgta neki, hogy ledől, amint áthajt alatta. A vonuló udvartartásával együtt a császárnő kikerülte a diadalívet és így érkezett Vác főterére, ahol éljenző tömeg várta. Az uralkodó öt napot töltött a város és Migazzi bíboros vendégségében, ünnepségek sorozatával hódoltak neki a váci polgárok. Ezt az eseményt elevenítik fel minden évben jelmezes résztvevőkkel a szervezők.

A rendezvény Európában a Közép-Európai Barokk Éve fesztiválsorozat tagjaként indult annó útjára. Akkor 9 ország számos települése csatlakozott a programhoz és hazánkban is több mint hetven helyszínen rendeztek barokk kulturális programot. Azóta a legtöbb városnak a barokk jegyében életre hívott programja elhalványult és csupán néhány település folytatta a tradíciót.

A Váci Világi Vigalom többek között ezért is kiemelkedő eseménynek tekinthető, hiszen immár 17. éve őrzi hagyományát és rangját a térségben. A fesztivál koncepciójában két szempontot fogalmaztak meg a szervezők: a helyi kultúra megjelenését és turizmus fellendítését. 2009-es év a „Kulturális turizmus" éve, ahol ismét szerepet kapnak a kulturális helyi értékek és a város épített öröksége. Vác belvárosában a múlt számos emléke megmaradt, amelyek mellett ezidáig esetleg csak elsétáltunk, a Vigalom programjai azonban most élettel töltik meg az udvarokat és épületeket, hogy ismét megidéződjön a barokk város hangulata.

Ízelítő a programkínálatból: Magna Cum Laude, Firkin Irish Jumpin, Kiscsillag zenekar, Fenyő Miklós, Edda, Homonyik Sándor, Hot Jazz Band, Sugarloaf, Csík Zenekar, Elsa Valle, Voce Substantiale madrigálszextett, Szent Cecília Kórus, Kosóczki Tamás orgonaművész, Kegye János pánsíp művész és a Rotunda Énekegyüttes.

Váci világi vigalom
Váci világi vigalom, 2009-07-22,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.