Háromnapos ünnepséggel nyit az idei EKF

Háromnapos nagyszabású ünnepséggel indítja programját január közepén a nyugat-csehországi Pilsen, amely a belgiumi Mons városával együtt az Európa Kulturális Fővárosa címet viseli 2015-ben.

A Pilsen – Európa Kulturális Fővárosa a rendszerváltás utáni Csehország legnagyobb kulturális programsorozata - írja a szinhaz.hu. Ennek keretében az év végéig a cseh városban több mint 600 rendezvényt tartanak – közölték a rendezők kedden, a prágai sajtótájékoztatón.

A háromnapos program január 16-án, péntek délután kezdődik. Szombaton lesz az ünnepélyes megnyitó, vasárnap pedig folytatódnak a nyitóprogramok – mondta a rendezőbizottság szóvivője, Mirka Reifová. Az ünnepi hétvégére több tízezer látogatót várnak a városba. A nyitóünnepség főrendezője Petr Forman, az Oscar-díjas filmrendező Milos Forman fia. A nyitóprogramban mintegy 150 hazai és külföldi művész lép fel, és egyebek között megszólalnak a helyi katedrális új harangjai is. Az esti órákban a városközpontban nagyszabású fényjátékokat is rendeznek.

Jirí Suchánek projektigazgató közölte, hogy a Plzen 2015 költségvetése mintegy 430 millió korona (4,8 milliárd forint). Ehhez a város 220 millióval, a cseh kulturális tárca pedig százmillióval járult hozzá, míg a régió 45 milliót adott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.