Három magyar dokumentumfilm a ZagrebDox fesztiválon

Három magyar dokumentumfilmet vetítenek a napokban zajló zágrábi nemzetközi fesztiválon, köztük Varga Ágota A tartótiszt című alkotását, amelynek nemzetközi premierjét tartják a 10. születésnapját ünneplő rendezvényen.

A március 2-ig tartó ZagrebDox elnevezésű seregszemlén bemutatandó dokumentumfilm, Varga Ágota (Fekete lista, Leszármazottak, Szemünk fénye) legutóbbi rendezése az első olyan alkotás, amelyben egy tartótiszt szólal meg. Az ő önvallomásai alapján derül ki, kik szervezték be a hálózati személyeket, kik és mi módon működtették az állambiztonság rendszerét - olvasható a Magyar Filmunió szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében.

"A filmből egy munkájának elkötelezett ember portréja bontakozik ki, aki feladatával kapcsolatban évtizedekig nem érzett morális felelősséget, azonban a három egykori érintettel való találkozás a múlt átértékelésére készteti. A tartótiszt a Filmira produkciójában készült, a forgatókönyvet is Varga Ágota rendező-producer jegyzi" - közölte a szervezet.

A február 23-án kezdődött seregszemle regionális versenyében indul Sós Ágnes Szerelempatak című filmje, amely januárban a trieszti filmfesztiválon két díjat is nyert, köztük a közönség által odaítélt legjobb dokumentumfilm díját.

A regionális versenyprogramban lesz látható Kovács Kristóf Besence Open című alkotása is; a Laokoon Film produkciójában készült dokumentumfilm egy kis ormánsági faluról szól, amely 2009-ben egy teniszpálya és biokertészet kivitelezésére nyert hazai és uniós forrást, bár a falu a futballpályáját szerette volna felújítani. "Kovács Kristóf mulatságos és egyben szívszorongató filmjében azt járja körbe, mit kezdenek a falu mélyszegénységben élő lakói a különös helyzettel" - olvasható az összegzésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.