Három magyarért szurkolhatunk Szarajevóban

Trencsényi Klára Reményvasútja, valamint Szőcs Petra Csoszogj úgy és Tóth Luca Superbia című rövidfilmje is szerepel a 22. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában – mondták a szervezők szerdán Szarajevóban.    

Nyolc játékfilm, 21 dokumentumfilm és 10 rövidfilm száll versenybe augusztus 12. és 20. között a Nyugat-Balkán egyik legjelentősebb fesztiváljának a fődíjáért, Szarajevó szívéért. A fesztivált az osztrák Lukas Valent Rinner Die Liebhaberin (A szerető) című filmje nyitja meg, a zsűriben palesztin, török és görög filmesek is helyet kaptak.

A dokumentumfilmek kategóriájában húsz alkotással kell megküzdenie Trencsényi Klára filmjének, a Reményvasútnak. Az 1948-ban épült budai gyermekvasútról szóló produkció egyben a mai gyerekek életét, anyagi és érzelmi problémáit, felnőtté váláshoz vezető útját mutatja be.

Szőcs Petra Csoszogj úgy című rövidfilmje egy trauma feldolgozását mutatja be. A történetben az anyuka felbérel egy színészt, hogy helyettesítse a meghalt apát, és segítsen a gyászoló kislányának továbblépni.

A versenyen Tóth Luca Superbia című animációs kisfilmjéért is szoríthatunk. Ez a nemek közti feszültségeket és az előítéleteket mutatja úgy, hogy egy érdekes és látványos világba kalauzolja el a nézőt, ahol felcserélődtek a sztereotip nemi szerepek.

A szarajevói filmfesztivál keretében rendezendő Talents Sarajevo programon 71 fiatal filmes vesz részt, köztük Breier Ádám rendező és Pozsonyi Janka kritikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.