Három év a Szépművészeti Múzeum nélkül

Másfél hónap múlva, február 15-én felújítás miatt három évre bezár a Szépművészeti Múzeum. Már hetekkel ezelőtt elkezdték kiüríteni az úgynevezett román csarnokot, hogy februárban hozzáláthassanak a várva-várt felújításnak.

Ez a csarnok a háború óta nem látogatható, mert azóta sem sikerült sérüléseiből bemutatható állapotba hozni. Raktárnak használták mostanáig, egyrészt a régi képtár festményeit őrizték itt, másrészt a múzeum gipszmásolat-gyűjteményét, amelynek egy részét a hírek szerint a komáromi Csillag erődben fogják bemutatni, benne olyan érdekességekkel, mint Donatello Gattamelata vagy Verocchio Colleoni lovas szobra.

Pénteken már csak 44 és fél nap volt hátra a bezárásig
Pénteken már csak 44 és fél nap volt hátra a bezárásig
Szabó Miklós / Népszabadság

Az 1906-ban megnyílt Szépművészeti Múzeum épülete 1986 óta már több részleges rekonstrukción esett át: 2002-ben készült el a barokk csarnok felújítása, 2008-ban újult meg a múzeum homlokzata. Eredetileg azt tervezték, hogy 2006-ra, a múzeum centenáriumára elkészülnek a felújítással. Nem így alakult, a legnagyobb feladatra, a román csarnokra nehezen lett meg a pénz. Mányi István, a hosszú távú felújítást tervező építész 2010-ben mintegy hárommilliárd forintra becsülte a csarnok és környezete felújításának költségét.

A mostani számítások szerint viszont a felújítás összköltsége nyolcmilliárd forint lesz. Ezt beállították a Városligetben 2018-ra felépülő múzeumnegyed, a Liget Budapest költségvetésébe. A tetemes költségnövekedést egyelőre csak a bővített építészeti tartalommal tudjuk magyarázni. A felújítás során nemcsak a román csarnok rekonstrukciója történik meg, hanem fölötte új tetőzet is épül, elkészül az egész épületszárny teljes épületgépészeti felújítása: kazán, fűtéscsövek, fűtőtestek kicserélése és a légkondicionáló berendezések beszerelése, ami az épület csaknem ötven százalékát érinti.

A csarnok alatt új raktárhelyiséget is kialakítanak a 2018 elejéig tartó munkálatok során. A Szépművészeti február 15-én finisszázzsal búcsúzik, de az állandó kiállítások egy része már korábban bezár, az Egyiptomi gyűjtemény és az Európai szobrászat állandó kiállítása csak február 1-jéig látogatható. A felújítás alatt a műtárgyak a múzeum raktáraiba, illetve a rekonstrukció által nem érintett kiállítóterekbe kerülnek. Egy válogatott anyagot a Magyar Nemzeti Galériában mutatnak majd be, és ideköltözik a Szépművészeti Múzeum mindennapi tevékenysége is.

Tehát a múzeum munkatársait nem küldik szabadságra, hanem ott látják majd el feladatukat. Új tárlatokat is terveznek. Az ígéretek szerint nem kell majd hiányolnunk a már megszokott sztárkiállításokat a felújítás alatt. Így 2016-ban Frida Kahlo-, 2017-ben a madridi Pradóval együttműködésben El Greco-kiállítás lesz a Magyar Nemzeti Galériában. 2018-ban a Szépművészeti Múzeum új koncepció alapján berendezett állandó kiállítással nyit majd újra, a magyar és a nemzetközi művészet 1800 előtti anyagát mutatja majd be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.