Harminc nap, 50 ezer szó

Ebben az évben már a tizenhatodik regényét írhatja az, aki rendszeresen részt vett a NaNoWriMo-n, azaz a Nemzetközi Regényíró Hónapon. A kreatív írói projektet új formájában hetedjére bonyolítják le magyar szervezőkkel. Az idei év mottója „A határtalan történet", melynek megírására 200 ország 400.000 írója jelentkezett. A NaNoWriMo-n belül egy fiatal írókat segítő program is van.

A november nagyszerű lehetőségeket rejt a kezdő, gyakorolni vágyó és szabad idővel rendelkező írók számára, hogy megmutathassák a világnak, mit is tudnak. Szó szerint a világnak, hiszen a Nemzetközi Regényíró Hónapban bármilyen nyelven alkothatnak. Csupán annyi kritérium van, hogy a rendelkezésre álló harminc nap alatt el kell készülnie egy 50.000 szavas kisregénynek (körülbelül 100-110 oldal). Műfaji megkötés nincsen, de fikciónak kell lennie. Az idei év mottója „A határtalan történet", melynek megírására 200 ország 400.000 írója jelentkezett.

Annak érdekében, hogy a gondolatok mindenkiből előjöhessenek, a szerzők külső segítséget is kapnak. A mentorok között van például Veronica Roth vagy Jim Butcher. Az alkotói munkát 816 önkéntes, úgynevezett „Municipal Liaisons", vagyis közösségi összekötő támogatja még koordinációs feladatokkal és 'write-in'-ek (write-in: a szereplők összegyűlnek, kreatív feladatokkal segítik egymást az írásban) szervezésével. A közel kétszáz magyar résztvevő három koordinátor keze alatt dolgozik.

A projekt a világon egyedülállónak számít, sokan kísérletet tettek hasonlót szervezni. A legutóbb nálunk idén nyáron ütötte fel a fejét, néhány blogszerkesztő ötlete nyomán a BTH (Blogspotos Történetíró Hónap), ahol a cél egy 50 oldalas kisregény vagy egy 20 versből álló kötet elkészítése volt - írja a kultura.hu.

A kreatív írói projekt magyar elérhetősége: https://www.facebook.com/hunowrimo

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.