Harkányi Endre felmondott a Vígben

Morális atrocitásnak fogta fel Harkányi Endre, hogy a Vígszínház vezetése csökkentett fizetéssel járó új szerződést akart adni neki, ezért felmondott – árulta el a Kossuth-díjas színész szerda este a Hírtévé Alinda című műsorában.


A 81 éves művész kisebb-nagyobb megszakításokkal több mint harminc évig volt a Vígszínház tagja. Az elmúlt évadban azonban jóval kevesebb előadásszáma volt, mint amennyit a szerződése tartalmazott. Ezért a vezetőség úgy döntött, másfajta szerződési kategóriába sorolja, és csökkenti a fizetését. Erre Harkányi megsértődött, és felbontotta tagsággal járó szerződését. Vállalta, hogy eddigi szerepeit szerepszerződéssel játssza tovább. Ezt az eljárást – pályája, díjai tükrében – mérhetetlenül igazságtalannak tartotta, nem anyagilag, hanem morálisan. Azt is hozzáfűzte: úgy tudja, az előadó-művészeti törvény szerint negyvenszázalékos tolerancia van a szerződés és a valóságban eljátszott előadásszámok között. Ő amúgy is annyit játszott, amennyire ki volt írva. (Úgy tudjuk, nem törvénytelen, ami történt, az igazgató belátásán és a színház büdzséjén múlik, hogyan döntenek).

Azt is elmondta a színész, az Össztánc újrarendezésében már nem akart részt venni, úgy érezte, kiment a darabból az életszerűség. Jobban örült volna egy olyan darabnak, amelyben jól érzi magát.

A szerződés bontásakor állítólag a Vígszínház olyan nyilatkozatot íratott alá vele, amelyben nem mondhat rosszat az egykori intézményéről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.