Hallgatni arany: egynapos fesztivál a BMC-ben

Október 11-én a BMC-be költözik a Concerto Budapest. A nap során a maratoni 15 komolyzenei koncerten bemutatók, magyarországi bemutatók, az Új Zenei Stúdió alapítóinak szerzeményei, Ligeti György és Kurtág György darabjai is felcsendülnek. Elhangzik J.S. Bach összes szóló zongoraversenye, fiatal magyar vonósnégyesek mutatkoznak be, és zenei filmritkaságok is várják a látogatókat. 

„Tizenöt koncert során közel ötven mű fog felcsendülni" – mondja Keller András művészeti vezető. – Ezek között több ősbemutató és magyarországi bemutató is szerepel; például Csalog Gábor és Vidovszky László legújabb szimfonikus szerzeményei, Steve Reich és Eötvös Péter itthon először bemutatott darabjai, vagy az idén nyolcvanéves grúz mester, Giya Kancheli egyik nagyszerű művét is itt hallhatja először a magyar közönség. A műsorban az Új Zenei Stúdió alapítóinak szerzeményei is szerepelnek, s persze Ligeti György és Kurtág György darabjai is kihagyhatatlanok."

A programot Bach művei itatják át:  a komponista összes szóló zongoraversenye elhangzik, emellett A fúga művészete című művének különleges felvételei is megszólalnak. Érdekesség, hogy ez utóbbi mű partitúráját még kivetítőn is követhetik az érdeklődők.

 "Újdonságából fakadóan a rendezvényben lesz némi kísérleti jelleg" – mondja Keller. – Például az is, hogyan viselkedik a közönség, ha egyszerre több program közül lehet választani, amikor kimehet az egyikről és beléphet a másikba, amikor nem székre kell ülni, hanem babzsákon is hallgathatják a produkciókat... Szeretnék egy lazább, kötetlenebb együttlétet, felszámolni azt a merevséget, ami elválasztja az előadót a befogadótól – hiszen teljes mértékben együtt hozzuk létre a koncertet."

A nap vendégei között a Concerto Budapest régi muzsikusbarátai (Amadinda Ütőegyüttes, Csalog Gábor, Lakatos György, Rácz Zoltán) és számos ifjú tehetség is (Ránki Fülöp, Fejérvári Zoltán, Balog József) meghallgatható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.