Halászhétvége a Balatonon

Negyven balatoni halász háromszáz évvel ezelőtti megmenekülésének állít emléket a ma kezdődő vonyarcvashegyi halászünnep. A vasárnap estig tartó rendezvénysorozat strandhalászattal, koncertekkel, képzőművészeti programokkal, tűzijátékkal várja a vendégeket a Keszthelyhez közeli üdülőfaluba.

Több mint két évtizede elevenítette fel a 40 halász legendáját a vonyarcvashegyi önkormányzat és a balatoni halászati cég. A hagyományok ápolásához tartozik - a régi történet felidézésén túl - a tavaly strandhalászatként bemutatott (egyébként a Balatonon már nem alkalmazott) tavi hálós halászati bemutató, amibe a közönség is bekapcsolódhat. A strandhalászatot idén is megrendezik, ahol a halászlegények helyett a fürdőzők húzhatják a hálót.


A mától augusztus 4-ig tartó program egy hajdani halászbaleset története köré épül. Vonyarc környékén, a Szent Mihály dombnál sodorta ki a szél azt a leszakadt jégtáblát 1729 telén, amelyen negyven, a befagyott Balatonon dolgozó halász hosszas hányódás után végül épségben partot ért. Hat társuk viszont odaveszett - az ő emléküre és hálából a saját szerencsés megmenekülésükért a halászok megfogadták, hogy a helyszínen kápolnát építenek. Hogy mindez pontosan így történt-e, arról eredeti források híján keveset tudni, az azonban bizonyos, hogy a Szent Mihály dombon a kápolna ma is áll. Néhány éve Vonyarcvashegyen a kápolnához tartozó halottasházat is rendbe hozták, Szerdahelyi Károly építész tervei alapján kialakították a negyven halász emlékhelyét, amelynek belsejét Németh János Munkácsy-díjas keramikusművész domborműve díszíti. Vonyarcvashegy településen pedig szép emlékpark létesült, amelynek faragott szobrait pénteken koszorúzzák meg az egykori halászok mai utódai és a helyi önkormányzat képviselői.


A nyitónapon 11 órakor kezdődik a strandhalászat. Tavaly nagy sikert aratott a Balatoni Halászati Nonprofit Zrt. bemutatója, zsúfolva volt a strand az önkéntes hálóhúzókkal, és a háló sem maradt üres. Lesz halászléfőző verseny és kóstolás is, a hagyományos ízek mellett különleges fogásokkal. A szombati nap a kulturális és szórakoztató programoké és az esti tüzijátéké, vasárnap pedig a Szent Mihály dombon lévő emlékhelyen lesz koszorúzás, és az emlékezők megnézhetik azt is, miként tesznek tiszteletköröket a halászhajók a tavon. A rendezvény a kápolnában tartott misével és gitárkoncerttel zárul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.