Haláli Napok és holt költők

Bizarr programra várja a bizarr programokra fogékonyakat a MÜSZI, azaz a Művelődési Szint a nálunk tabuként kezelt Halottak Napja apropóján csütörtöktől szombatig: a mexikói halottkultusszal és annak kellékeivel ismerkedhet a közönség, a Mexikói Nagykövetség közreműködésével.

A halál Mexikóban nem hiányt jelent, hanem egyszerűen egy más állapotot, amelytől nem félni kell, hanem inkább megbecsülni. Vagyis a mexikói kultúra és a mexikói élet szerves része a halotti kultusz. A halál mind szokásaikban, mind cselekedeteikben, mind ábrázolásaikban megjelenik. Az európai visszafogott és melankolikus, néhol dramatikus Halottak Napja és a Mindenszentek szöges ellentétben álla a mexikói Días de los Muertos és a Día de los Fieles Difuntos harsány vidámságával. A halál ábrázolása náluk egyrészt barátságos, másrészt félelmetes. Az első a Catrina a vigyorgó, jól öltözött, kalapos csontvázfigura. Másik a kaszát tartó, csuklyás – bár gyakran igen színesbe öltöztetett - Santa Muerte – csinálnak akedvet a látni és hallanivalóhoz a rendezők.

A Haláli napok során a Hétmér világutazó sorozat keretében Lantos Adriána Mexikói halottkultusz című előadása betekintést ad a Halottak napjához kapcsolódó tradíció elemeibe, egyúttal nyomába ered a Halálnak. Ezekről a történésekről szól a Radikális Színház Halottas Könyv című előadása is. Emellett a mexikói halottak napja vidám népünnepélyét is elviszik a MÜSZI-be: lesz színpompás oltárépítés, mexikói módon lehet üzenni az elhunytaknak, de készülhet akár pan de muerto, vagyis a Holtak Kenyere is. Egy kiegészítő program keretében levetítik Paul Ledu – Frida, Naturaleza Víva (1986) című filmjét Frida Kahlo mexikói festőnő expresszív életéről, küzdelmeiről.

Aki ellátogat a Müszibe a Haláli Napokra, a progtram részesévé is válhat azzal, hogy maga hajtogatja és ragasztja az olyan szükséges kelléket, mint a papír girland (papel picado), részt vehet denevérdísz készítésben, vagy az azték stílusú maszk-készítésben. Kapcsolódva az Angolszász kultúrához, a MŰSZI-ben is megjelenik a koponya, a csontváz, de lesz töklámpa, könyvtök, arcfestés és jelmezkészítés is. Mindenki kedvére díszítheti a Müszit és hozhatja hangulatba magát és a teret, hogy aztán a napot egy fergeteges latin bulival zárja.

A programsorozathoz tartozik még november 2-án egy az esti jelmezbálra előkészülő jelmezkészítő workshop, de lesz mexikói koponyafejdísz-készítés is. Fellép a mexikói Cosmo Danza társulat is, egy rituális Halotti táncműsorral. Ugyancsak a programba került egy - az ünnephez illő - Hajszínház Performance is, ami egy Break tánccal koreografált alternatív látványfodrászati előadás a Halloween sajátságos hangulatával, melyet a Sick Seven break csoport és B-BOY Brush produkciója zár. Ezt követően fellép a FAQ akustik zenekar, az esti jelmezbálban pedig a What Da Funk?! csapat fokozza majd a hangulatot. Táncoló csontvázak, kacéran mosolygó halálfejek, haláli jelmezek, retró táncruhák, karneváli maskarák, táncos jelmezverseny, tequila, virágpompa és hangos zene, vidámság álló éjjel a Müsziben.

A mexikói halotti kultusz válogatott relikviáit Budapesten először 2004-ben tette közszermlére mexikói segítséggel a Fiumei úti Kegyeleti Múzeum. Korabeli beszámolónkban írtuk: Mexikóban a halottak napja gyakorlatilag már október 31-én éjjel elkezdődik, ekkor készülnek fel a gyermekek lelkének fogadására. Nappal feldíszítik a sírokat, este pedig elhelyezik a házi oltárokon a gyerekeknek szánt ajándékokat: vizet, ételt, édességet, játékszert.

A halottak napja, azaz Dia de los Muertos, amely náluk november másodika, a felnőtt halottak ünnepe; az emberek ekkor látogatják meg a temetőket, ahol gyakran egész éjjel kint vannak, étellel, itallal, zeneszóval. A következő estén látogatók érkeznek minden családhoz, zenekarok járják a házakat, újabb evés-ivás kezdődik. A gyerekek ún. calaverákat kapnak ajándékba: cukorból, papírmaséból készült koponyákat, csontvázakat, koporsókat, és más effélét.

Holt Költők Társasága - ma

Különös csapat a Dead Poets Society of America: olyan, hasonló gondolkodású emberek közössége, akik egyformán lelkesednek a már elhunyt költők élete, munkái és síremlékei iránt. A társaság néhány tagja aktívan is dokumentálja a költők síremlékeit, sőt páran közülöük maguk is költők és olyanok is, akik 'csak' a költészet és a fotográfia iránti lelkesedésükben csatlakoztak a társasághoz.

Amelynek egyik célja egyébként, hogy erősítse a téma iránt fogékony internetes közösségeket, vagyis: megosztják egymással a saját kezűleg készített, illetve felkutatott képeket, videókat és az adott költő halálával kapcsolatos információkat.

Amerikában egyébként is nagy az érdeklődés a síremlékek iránt, és persze a költészet iránt is - ez a társaság e kettőt próbálja egyesíteni, a hasonló érdeklődésű embereket csokorba fogni.

Az ötlet már 2008-ban megfogant, az előkészítés után pedig 2009-ben startolt a társaság. Most egy weboldalon posztolja a képeket, videókat, adatokat a népes közösség

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.