Hajózni muszáj, tudta ezt Ötvös Csöpi is

A negyvenméteres földvári magasparton álló építészeti attrakció voltaképp egy hajóparafrázis. Teste egy háromszintes, ezer négyzetméteres épület, árboca egy (a tetőhöz képest) tizenöt méter magas kilátótorony, amelynek tetejéről páratlan panoráma nyílik a pannon tájra; mint a település polgármesterétől, Holovits Hubától megtudtuk – jobbra nézve a kenesei löszfalig, balra a Keszthelyi-öbölig és a tanúhegyekig is simán ellátni, egy hátraarccal pedig feltárul a teljes somogyi dombvidék. A toronyzat a leghevesebb balatoni vihart is gond nélkül állja – nyugtathatunk meg mindenkit –, a 31 tonnányi vasat rejtő építmény ezer köbméternyi betont szippantott be.

Az árboc egy 15 méteres kilátótorony.  Forrás: Hajózástörténeti Látogatóközpont
Az árboc egy 15 méteres kilátótorony. Forrás: Hajózástörténeti Látogatóközpont

Az épületben mindenekelőtt egy hajózási múzeumot talál a tárgy iránt fogékony publikum. A legattraktívabb kiállítási tárgy egy jókora, inter­aktív virtuális térkép, amelyen egyebek mellett összeismerkedhetünk a balatoni kikötőkkel; az élményt különféle szimulátorok fokozzák, mint amilyen például a művihar vagy a hajóvezetés és kikötés gyakorlására készített ugyancsak interaktív alkalmazás.

Kialakítottak egy 3D-s filmek vetítésére is alkalmas mozitermet, ­emitt ugyancsak a hajózással kapcsolatos filmek pörögnek majd, a teraszon guszta kávézót rendeztek be, a ház mellett pedig ugyancsak a hajózás élményét megeleveníteni hivatott játszótér fogad.

A projekt eredettörténetét ­firtató kérdésünkre Holovits Huba azt mondta: régóta tervük volt, hogy a település nyugati részén található, pompás természeti adottságokkal bíró, ám idegenforgalmi szempontból elhanyagolt területet hasznossá tegyék valahogy. Először a torony ötlete jött, de aztán megszületett a gondolat, hogy egy egész évben érdekes és látogatható attrakcióval kellene előrukkolniuk, így Balatonföldvár a szezonon kívül és a szezon rosszabb napjain is vonzó célpont lehet. Az önkormányzati vállalkozás hét embernek ad ezentúl állandó munkát.

Pogány madonna-relikvia

Extra látványosság a Skála nevű vitorlás, amely a felejthetetlen Pogány madonna című krimiben szolgálta Ötvös Csöpit, azaz Bujtor Istvánt; az 1978-ban Svájcban épített hajót Balatonfüredről kapták ajándékba, és a helyi Vízisport és Vitorlás Egyesület közreműködésével állították fel.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.