Habzás

A magyarországi forradalmak sorában, a nagy jelentőségű és mindnyájunk számára oly kedves fülkeforradalom után egy újabb forradalom zajlik mostanság, a sörforradalom. Ennek lényege, hogy az egykor kézműves módon előállított italt jórészt ismét kézműves módon készítik; látszólag nem nagy innováció. Pedig de.

Most hagyjuk azt a másfél évszázadnyi kitérőt, amelynek során a XIX. század második felétől a nagyipari sörgyártás eleinte jobb, később egyre silányabb tömegtermékeit voltunk kénytelenek fogyasztani, koncentráljunk a jelenre, amelyben ismét pompás kézműves sörökkel ajándékoznak meg minket a sörkészítés mesterei. Az új korszak számos új fogalmat dobott be a köztudatba, nem győzzük kapkodni a fejünket: kézműves sörök, gerillafőzők, otthonfőzők, fantom sörfőzdék, vándor sörfőzdék, kollaborációs sörök... Ember legyen a talpán, aki kiismeri magát a sörforradalom frontvonalai környékén. Éppen ideje volt tehát annak, hogy valaki rendet tegyen a fejekben, és közérthetően összegezze mindazt, amit a sörforradalomról tudnunk kell. Vétek György sörszakíró és Rosenstein Róbert, a Rosenstein vendéglő séfje a Sör könyv című, egyébként nagyon szép kiállítású kötetében megtette ezt.

A könyv első felében, némi történelmi visszatekintést követően, egyfelől pontosítja a régi-új típusú sörkészítés manapság kavargó fogalmait, szót ejt a fontosabb sörfesztiválokról, versenyekről, és bemutatja az Amerikában, Nagy-Britanniában, Belgiumban, Németországban, Csehországban és persze Magyarországon található új sörfőzdéket, sörözőket, egyébiránt biztos kézzel kiválogatva a minőségi helyeket. Egyfajta sörtörténelem, sörkalauz, megbízható útmutató a sörkedvelőknek.

A könyv másik része pedig a sörgasztronómiát járja körül, szakszerű iránymutatást ad arra nézvést, hogyan kóstoljunk sört, melyik ételhez milyen sör illik a legjobban, és számos ötletet kínál arra nézvést, hogyan főzzünk sör felhasználásával. Ínycsiklandozó receptek, káprázatos ételfotók, szépen habzó sörök, ezek láttán alighanem annak is összefut
a nyál a szájában, aki amúgy nem ápol rendszeres barátságot a sörrel, és el sem tudja képzelni, milyen lehet a sörös hagymaleves, a sárgabarack sörhabbal vagy a párolt répa sörrel.

Olyan ez a könyv, mint egy sörszakértők által véghezvitt szőnyegbombázás: beterít és letaglóz minket a fontos sörtörténelmi, sörészeti adatokkal, a sörgasztronó­miai ínyencségekkel, a nevezett italhoz köthető ízléssel, eleganciával. Úgyhogy miután e rövid írást elkészítettük, mi magunk is felkerekedünk, és elindulunk egy pompás sörforradalmi helyszínre, hogy elszánt és derék forradalmárokként kivegyük részünket ebből a harcból.

 

Vétek György – Rosenstein Róber: Sörkönyv. Sörforradalom, sörgasztronómia, sörös receptek, sörkoktélok. Corvina, 2015. 205 oldal, 5990 forint

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.