Habzás
Most hagyjuk azt a másfél évszázadnyi kitérőt, amelynek során a XIX. század második felétől a nagyipari sörgyártás eleinte jobb, később egyre silányabb tömegtermékeit voltunk kénytelenek fogyasztani, koncentráljunk a jelenre, amelyben ismét pompás kézműves sörökkel ajándékoznak meg minket a sörkészítés mesterei. Az új korszak számos új fogalmat dobott be a köztudatba, nem győzzük kapkodni a fejünket: kézműves sörök, gerillafőzők, otthonfőzők, fantom sörfőzdék, vándor sörfőzdék, kollaborációs sörök... Ember legyen a talpán, aki kiismeri magát a sörforradalom frontvonalai környékén. Éppen ideje volt tehát annak, hogy valaki rendet tegyen a fejekben, és közérthetően összegezze mindazt, amit a sörforradalomról tudnunk kell. Vétek György sörszakíró és Rosenstein Róbert, a Rosenstein vendéglő séfje a Sör könyv című, egyébként nagyon szép kiállítású kötetében megtette ezt.
A könyv első felében, némi történelmi visszatekintést követően, egyfelől pontosítja a régi-új típusú sörkészítés manapság kavargó fogalmait, szót ejt a fontosabb sörfesztiválokról, versenyekről, és bemutatja az Amerikában, Nagy-Britanniában, Belgiumban, Németországban, Csehországban és persze Magyarországon található új sörfőzdéket, sörözőket, egyébiránt biztos kézzel kiválogatva a minőségi helyeket. Egyfajta sörtörténelem, sörkalauz, megbízható útmutató a sörkedvelőknek.
A könyv másik része pedig a sörgasztronómiát járja körül, szakszerű iránymutatást ad arra nézvést, hogyan kóstoljunk sört, melyik ételhez milyen sör illik a legjobban, és számos ötletet kínál arra nézvést, hogyan főzzünk sör felhasználásával. Ínycsiklandozó receptek, káprázatos ételfotók, szépen habzó sörök, ezek láttán alighanem annak is összefut
a nyál a szájában, aki amúgy nem ápol rendszeres barátságot a sörrel, és el sem tudja képzelni, milyen lehet a sörös hagymaleves, a sárgabarack sörhabbal vagy a párolt répa sörrel.
Olyan ez a könyv, mint egy sörszakértők által véghezvitt szőnyegbombázás: beterít és letaglóz minket a fontos sörtörténelmi, sörészeti adatokkal, a sörgasztronómiai ínyencségekkel, a nevezett italhoz köthető ízléssel, eleganciával. Úgyhogy miután e rövid írást elkészítettük, mi magunk is felkerekedünk, és elindulunk egy pompás sörforradalmi helyszínre, hogy elszánt és derék forradalmárokként kivegyük részünket ebből a harcból.
Vétek György – Rosenstein Róber: Sörkönyv. Sörforradalom, sörgasztronómia, sörös receptek, sörkoktélok. Corvina, 2015. 205 oldal, 5990 forint