Ha május, akkor Haydn

Elkezdődik szombaton a kismartoni (Eisenstadt) Haydn Ünnepi Játékok 2010-es koncertszezonja. Anton Gabmayer karmester vezetése alatt a HaydnAkademie játssza Joseph és öccse, Michael Haydn szimfóniáit az Esterházy kastély Haydn-termében.

Bemutatják többek között Michael Haydn Andromeda e Perseo című zeneművének és Joseph Haydn A filozófus lelke című operájának nyitányát. A koncerten először alkalmaznak két új barokk üstdobot.

Haydn
Haydn

A koncertciklus keretében Anton Gabmeyer és a HaydnAkademie júniusban, szeptemberben és októberben is ad egy-egy koncertet "Haydn testvérek" témában. A komolyzenei sorozat a 2010-es Haydn Emléknapok részét képezi, amelyet az osztrák zeneszerző halálának 201. évfordulója alkalmából rendeznek Fertődön és Kismartonban.Az Esterházy család egykori karmesterének műveit május 29. és 31. között nemzetközi művészek, például Tzimon Barto amerikai zongorista és az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar szólaltatja meg.

Joseph Haydn (1732-1809) nagy hatással volt kora több zeneszerzőjére is, többek között Franz Schubertre. Barto az első emléknapon a két komponista műveiből ad elő a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastélyban.

Május 30-án a fertődi Esterházy-kastélyba várják a vendégeket, hogy Haydn nyomain bejárják az Esterházyak tündérbirodalmát. Ehhez az Accord Quartet szolgáltatja a zenei kíséretet. A zeneszerző 44. szimfóniáját (Gyász-szimfónia) Fischer Ádám vezényletével az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar adja elő a kastély termeiben.

Május 31-én, Haydn halálának évfordulóján a kismartoni Hegyi-templomban mondanak misét a zeneszerző emlékére. Erwin Ortner vezetésével az Arnold Schoenberg Kórus adja elő A teremtés című oratóriumot. Szólistaként közreműködik Ursula Langmayr szoprán, Jan Petryka tenor és Günter Haumer basszus.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.