Ha Einstein táncos lett volna...

Jonathan Burrows, az egyik legnépszerűbb brit koreográfus és Matteo Fargion olasz zeneszerző meglehetősen különleges párost alkot. Az elmúlt öt év legélénkebb nemzetközi visszhangot kiváltó brit táncprodukcióit hozták létre együtt, melyek közül kettőt október 12.-én és 13.-án a magyar közönség is megtekinthet a Trafóban.

A páros már több mint 30 országot hódított meg szenzációs darabjaival, de Magyarországon most járnak először. A brit The Guardian tánckritikusa így nyilatkozott a hazánkba látogató koreográfusról: „Ha Einstein foglalkozott volna tánccal, a végeredmény valami olyasmi lehetett volna, mint Jonathan Burrows munkája."

Burrows táncos karrierjét a londoni Royal Balletben kezdte, az évek során dolgozott Sylvie Guillemmel, a híres francia balett-táncossal, és az amerikai William Forsythe-tal is. Jelenleg az Anne Theresa De Keersmaeker vezette PARTS-iskolában oktat, Matteo Fargionnal együtt.

Matteo Burrows 1988-ban alapított társulatának több produkciójához is szerzett már zenét, majd 2002-ben úgy döntöttek, kellene valami kettejükre fókuszáló projekt is. „Mivel korábban mindig én voltam a főnök, megbízva Matteot a számunkra szükséges zenék megírásával, úgy döntöttünk, hogy ez alkalommal egyenlően szeretnénk kivenni a részünket a munkából." - nyilatkozta 2003-ban a CrirticalDance.com-nak. Így született meg 2002-es darabjuk, melyet ma este láthat a nagyérdemű a Trafóban. A Both Sitting Duet című előadás rendkívül egyszerű darab, de könnyen magával ragadja az embert légies, könnyed mozdulataival: a két középkorú férfi nyugodtan üldögél a színpadon, s csupán kifinomult kéz- és lábmozdulataikkal kommunikálnak. A Bessie-díjat nyert előadásban laza elegancia párosul humorral és dinamikával.

Október 13-án a Burrows-Fargion trilógia másik darabjához lesz szerencsénk. A Speaking Dance egy zeneszerző és egy táncos meglehetősen szokatlan párbeszéde zenéről és táncról, nem meglepő módon. A helyzet végtelenül szórakoztató, ahogy a két művész bravúrosan vegyíti a különböző mozgásművészeti és zenei motívumokat, és verbális és nem verbális eszközöket, miközben arra keresik a választ, mi is a zene, s mi maga a tánc, s mégis mi köze e két dolognak egymáshoz.

 

 

Matteo Fargion és Jonathan Burrows
Matteo Fargion és Jonathan Burrows, Fotó: Herman Sorgeloos,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.