Gyuri bíró megmondja

A múzeum esedékes programjait hirdeti péntektől mindennap Nagykanizsán a Thúry György Múzeum ablakába "kiálló" Gyuri bíró, akit a város ismert ceremóniamesteréről mintáztak.

A Kanizsai Múzeumért Alapítvány kuratóriumi tagja, a helytörténészként is tevékenykedő Tarnóczky Attila ötlete nyomán készült el a dobolással megjelenő kisbíró figurája - mondta el a pénteki bemutatón Polay György, a kuratórium elnöke. A számos civil segítő közreműködésével megalkotott figura a múzeum nyitvatartási idejében, minden nap 11 órakor áll ki a járókelők elé, hogy kihirdesse az aktuális programokat. A kikiáltó "munkaszerződése" egyelőre egy hónapra szól, a kísérleti időszak után, a fogadtatás alapján döntenek arról, hogy a rímekbe öntött programajánlót miként fejlesztik tovább.

A nagykanizsai sajtótájékoztatón az eredeti Gyuri bíró, azaz a ceremóniamesterként, vőfélyként a városban és környékén gyakran foglalkoztatott Cser György is részt vett, eredeti viseletében. Az életnagyságú figurához az ő arcát öntötték gipszbe és természetesen az ő hangján is szólal meg az ablakban álló kikiáltó.

A kuratórium elnöke egy különleges felhívást is közzétett a sajtótájékoztatón, mégpedig egy olyan fotópályázatét, amelynek keretében egy 300 éves legenda megörökítését várják a jelentkezőktől. A "lehetetlent nem ismerőknek" Kanizsa utolsó pasájának, Musztafának a fejetlen fehér ménjét kell megörökítenie. A legenda szerint az 1690. április 12-én a törökök alól felszabadult vár udvarán a pasa elásta kincseit, és legkedvesebb lovának nyakát is elvágta, hogy őrizze a drágaságokat, s a ló azóta is feltűnik éjszakánként az egykori kanizsai vár környékén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.