Gyufásdoboz a Dunán - terjeszkedik az A38

Monumentális "gyufásdobozt" csatolnak az A38 hajóhoz októberben. Az új szárny premierje novemberben lesz: a főváros legújabb kiállítóterme Miltényi Miklós retrospektív tárlatával nyit.

A nyergesújfalui hajógyárban nagy dolgok készülődnek - tudtuk meg az A38 Hajó szokásos, évadkezdő sajtótájékoztatóján Vasák Benedektől. A hajó marketingvezetője elmondta: csaknem teljesen kész van már az a multifunkcionális rendezvényterem, amely szeptember 20-án kerül vízre, s amely először az újpesti öbölben állomásozik majd, októberben viszont a hajóhoz csatolják. Az ünnepélyes megnyitó novemberben lesz. A Népszabadság kérdésére az A38 szellemi vezetője, Bognár Attila elmondta, az új szárny első nagy dobása Miltényi Miklós retrospektív kiállítása lesz. Azért éppen ezt a művészt kérték fel tárlatra, mert annak idején ő volt a dunai klub arculatának megteremtője, s ma is több munkája látható az A38-on.

A hajó munkatársai által „gyufásdobozként" aposztrofált új készség ötlete egyébként az Európai Unió által turisztikai és kulturális célra kiírt pályázat nyomán valósulhat meg. A 300 millió beruházás 85 százalékát pályázati pénzből, a fennmaradó részt pedig önerőből fedezik. Vasák Benedek szerint az új kiállítóterem mel végre elérheti a hajó, hogy ne „csak" egy jó koncertteremként, hanem valódi kulturális rendezvényközpontként tartsák számon az A38-at, s hogy bebizonyítsák, a nyitás óta remekül kiépített kapcsolatrendszer a kultúra más területein is hasznos lehet.

A jellemzően acélból és betonból készült gyufásdobozban a kisegítő helyiségek mellett egy, a mostaninál nagyobb tetőterasz is helyet kap, a készség Duna felőli oldalán pedig egy vízibusz kikötőt hoznak létre. Bognár Attila hangsúlyozta, ha egyszer valóban beindul a dunai közlekedés Budapesten, ez az állomás teljesen megfelel majd az európai követelményeknek.

Megtudtuk: nemcsak fizikailag terjeszkedik az A38. A közszolgálati csatornákon rendszeresen sugározzák a hajó koncertjeit, hosszú távú együttműködést kötöttek az origo.hu-val, és a Radio Cafén is hallhatóak az A38 koncertfelvételei.

Az ősz nemcsak fejlesztések, de fesztiválok tekintetében is gazdagnak ígérkezik. Mától vasárnapig tart a Fonó Budai Zeneház, a MU Színház és az A38 közös projektje, a hatodik alkalommal megrendezett Újbuda Jazz Fesztivál, amelyen mások mellett a Heden, a Bin-Jip, a Full Blast és a Phil Minton-Roger Turner Duo is játszik majd, a zárónapon pedig megmutatkozik a lengyel-magyar dzsesszbarátság: Mikolaj Trzaska, Waclaw Zimpel és Rafal Mazur trióját Dóra Attila és Pándi Balázs egészíti ki.

A hajó és a Fővárosi Önkormányzat együttműködésben a My City fesztiválsorozat is folytatódik, a következő állomás Bécs. Szeptember 21. és 26. között az Ost klubban ismerhetik meg az osztrákok a magyar főváros zenei és filmes szcénájának egy részét.

Szeptember 27-28-án a rendszerváltás huszadik évfordulójára szervezett sorozat keretében a magyar undergrund mutatkozik be, s ugyancsak szeptemberben indul a Magyarország közelgő EU-elnöksége kapcsán rendezett Poliphony fesztivál is, amely alkalmanként egy magyar és egy szintén EU-tag országból érkező banda koncertjét kínálja.

Októberben veszi kezdetét az Into the Music elnevezésű programsorozat is, amelynek keretében elsőként Péterfy Bori és egy általa kiválasztott magyar együttes ad közös koncertet, s ez a „kurátor-jelleg" a jövőben is megmarad. A novemberben induló Calling-fesztiválsorozat első headlinere a Laibach lesz, úgyhogy Ljubljana Calling!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.