Gyerekmúzeum is lesz a fertődi Esterházy-kastélyban

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága egy gyermekmúzeum létesítését tervezi a fertődi Esterházy–kastélyban. Az Esterházy–kastély keleti, ún. patkószárnyában kialakítandó gyermekparadicsom egy „Eszterházi Tündérkert” nevet viselő nagyobb projekt része, melyet az intézmény uniós pályázatra fog beadni.

A családi és gyermekprogramok helyszínéül szolgáló „Tündérkert” első egysége a Pál–major, a kastély déli parkjának keleti szélén egykor volt kis majorság, amely a hercegi gyermekek természetszeretetre és gazdálkodási nevelésére szolgált. Rekonstrukciója révén a természetvédelmi és környezeti nevelés kap itt hangsúlyt.

A másik egység a főépületben a volt konyhák és kiszolgáló helyiségek felújításával kialakításra kerülő gyermekmúzeum és műhelykomplexum, melynek főbb elemei a galéria, a barokk konyhaként berendezett „vizes” foglalkoztató, a távol-keleti hagyományokra építő kínai kézműves terem és a kreatív játszóház lesznek. A műhelyekben mindenekelőtt múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásokat lehet tartani, de alkalmasak lesznek különböző családi programok szervezésére és a fogyatékkal élő gyermekek terápiás foglalkoztatására is.

Ebben a múzeumban kap helyet a Város- és Faluvédők Országos Szövetsége által 1992 óta rendszeresen meghirdetett örökségvédő rajzverseny több mint ezer darabra menő, évek alatt összegyűlt pályázati anyaga is. A szövetség két évtizeden át évről-évre pályázatot hirdetett az ifjú generációk számára „Gyerekek az épített és természeti környezetért” címmel. A pályamunkák műfaja változatos, a leleményes kézimunkák és festmények éppúgy megtalálhatók közöttük, mint makettek és különféle helyismereti dolgozatok vagy fotósorozatok. A legjobb alkotásokból minden évben kiállítás nyílt, majd a pályázók nyári táborokban „szállhattak meg” egy-egy települést, hogy ott hasznos munkával töltve az időt, hozzájáruljanak a környezet szépítéséhez. Az utóbbi években a táborosok többször segítettek a Műemlékek Nemzeti Gondnokságához tartozó műemlékek karbantartásában is, így Fertődön az Esterházy–kastélyban, a füzérradványi Károlyi–kastélyban, az Oroszlány–majki remeteségben és a vértesszentkereszti középkori templom- és kolostorrom környezetének rendezésében.

Addig, amíg a gyermekmúzeum kialakítására nem kerül sor, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága időszaki kiállításokon mutatja be a legszebb darabokat, a tervek szerint nemcsak az Esterházy–kastélyban, hanem az intézmény más műemlékeiben is. Egyeztetések folynak arról is, hogy a Gondnokság és a városvédők a jövőben közösen hirdessék meg a „Gyerekek az épített és természeti környezetért” című pályázatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.