Gyarmati Andrea a hetedik hónapban

Olvasóink néha rosszallóan betelefonálnak, hogy bulvárosodik a Népszabadság! Hát tessék, ez a kép bizonyítja: a folyamat nem ma kezdődött. 1975. december 1-jén kereste föl lapunk munkatársa és fotóriportere az ország üdvöskéjét. Nyilván nem azért, hogy arról kérdezzék, miként sikerült a téli alapozás, amellyel a következő évi versenyprogramra készült föl.

Gyarmati Andrea nem egészen két hónappal később adott életet az olimpiai bajnok kajakos férjétől, Hesz Mihálytól fogant gyermekének, Máténak, akinek neve néhány éve nemcsak azért került az újságokba, mert esélyes volt, hogy bekerüljön az olimpiai címre pályázó vízilabda-válogatottba, hanem mert házassága D. Tóth Krisztával, a Magyar Televízió...

Na, elég!

Az ötvenes években nagyon sikeresek voltak a magyar úszók, a hatvanasokban azután nem sok babér termett nekik. A Széchy Tamás-féle generáció megjelenéséig a legtöbbet az 1952-es olimpia 200 méteres mellúszó bajnokának, Székely Évának (igaz, akkor még nem vált szét a két úszásnem, és ő – elsőként a világon – végigpillangózta a távot) és a háromszoros vízilabda-olimpiai bajnok Gyarmati Dezsőnek a lányától vártuk.

Két olimpián vett részt. Még csak 14 éves volt Mexikóvárosban (1968), ahol ötödik lett 100 háton és 100 pillangón. Négy év múlva Münchenben háton ezüstérmes, pillangón bronzérmes a 4x100-as gyorsváltóval pedig negyedik lett. Hiába volt hát világcsúcstartó a 100 méteres pillangóúszásban, nem tudott győzni az olimpián.

Amennyire én érzékelem, ennek ellenére semmit sem veszített népszerűségéből, s talán azért, amit – ez a beállított – kép is sugall: könyvek között felnőtt, intelligens, a világ dolgaiból a sporton kívül is sokat megértő és közvetítő ember. A ma nemzedéke mint a televízióban feltűnő gyerekorvost ismeri, még azt is el tudom képzelni, nem is tudják, hogy micsoda úszó volt.

Pedig a fentieken kívül kétszer nyert Európa-bajnokságot, tartotta a magyar csúcsot háton, pillangón és 28 magyar bajnoki címet szerzett háton, pillangón és gyorson. Anyjával és apjával az egyetlen családot alkotják a világon, amelynek három tagja is szerepel az úszó hírességek csarnokában (International Swimming Hall of Fame).

Gyarmati Andrea otthonában
Gyarmati Andrea otthonában, Bánhalmi János felvétele, 2009-12-23,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.