Gyanús átalakítás

Tavaly novemberben lelkesen számolt be a kulturális sajtó a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (Maciva) Hungária körúti Művésztelepén lezajlott átalakításról. A rossz állapotban lévő Hippodromot és a régóta üresen álló állatházakat elbontották, helyükbe olyan új csarnokot húztak fel, amely mind az akrobatikus és levegőszámok gyakorlására, mind bemutató- és vizsgaelőadások megtartására alkalmas. A beruházás pályáztatásának körülményeiről kevesebb szó esett, pedig nagyon is érdemesek a figyelemre.

A Kultúráért Felelős Államtitkárság alá tartozó Maciva 2012 őszén hirdetett pályázatot az építkezés kivitelezésére. Mivel a beruházás becsült értékét bőven a közbeszerzési törvény szerinti nyílt pályázat kiírását elkerülhetetlenné tévő 150 milliós értékhatár alatt, alig több mint 102 millió forintban határozták meg, nem volt akadálya annak, hogy csak három, általuk kiválasztott piaci szereplőt hívjanak meg. A szerencsés meghívottak mindegyikének székhelye Halász János szűkebb pátriájában, Hajdú-Bihar megyében van, noha az építkezés maga fővárosi. Ráadásul a három érintett vállalkozásból kettőt, a Tömb 2002 Kft.-t és az Emil és Társai Kft.-t nemcsak építkezésre, de takarításra is a legalkalmasabbak közé sorolták a döntéshozói, ugyanis a cirkusz és más, a Macivához tartozó épületek takarítására is mindkettőt meghívták. A két cég máshol is gyakran pályázik együtt, a Hajdú-Bihar megyei kormányhivatal egyik kiírásán is „párban” nyerték meg a kétrészes takarítási pályázatot. Amacivás pályázatok lebonyolítására felkért cég, a Captatio Bt. szintén hajdú-bihari és számos, a Tömb 2002 Kft. győzelmével végződő eljárást vitt végig. Az e-mail cím alapján a harmadik meghívott a Tömb 2002 Kft.-hez hasonlóan hajdúböszörményi Ifj. Nagy Timpanon Bt. volt, de végül valahogy úgy alakult, hogy közülük egyedül a Tömb 2002 Kft. adott ajánlatot, vagyis a verseny egyszerűen elmaradt. Az egyetlen jelentkezővel megkötött szerződésben végül 149 645 250 forintos árban állapodtak meg, amely bő 45 százalékkal haladja meg az e célra eredetileg elkülönített összeget, viszont nagyon-nagyon megközelíti a 150 milliós értékhatárt. A takarítási pályázatra is csak két ajánlat érkezett a három meginvitált cégtől, és azt is a Tömb 2002 Kft. nyerte meg, kb. húszmillió forint értékben. Kérdéseinkre, hogy honnan csoportosította át a Maciva az eredetileg rendelkezésre álló összegen felüli további több tízmillió forintot; mi indokolta, hogy a takarítási és az építési feladatokra is ugyanazt a két – egyaránt hajdúsági – céget hívják meg; mi magyarázza a hajdúböszörményi vállalkozások feltűnő felülreprezentáltságát az építési pályázat meghívottai között stb. a cég egyszerűen megtagadta a válaszokat. Arra hivatkoztak, hogy az építkezéssel kapcsolatban már több sajtótájékoztatót is tartottak, és mivel „a sajtó tájékoztatását továbbra is azonos, egységes feltételek mellett kívánják biztosítani”, ezért külön kérdésekre nem felelnek. A pályáztatás idején a Maciva felügyelőbizottságának tagja volt Matiszlovics Tibor, aki

Halász parlamenti államtitkársága alatt a hozzá tartozó parlamenti főosztály vezetője volt, jelenleg pedig az államtitkár kabinetfőnöke.

Kapcsolati háló

A Magyar Narancs cikkeiből tudható, hogy a Tömb 2002 K . egy az első Orbán-kormány hivatali ideje alatti, nagy sajtóbotrányt kiváltó, célja szerint civil szervezeteket segítő ingatlanosztás révén hozható kapcsolatba Halász Jánossal. Ő a döntéshozó albizottság elnöke volt, amikor számos, személyéhez valamilyen formában köthető szervezet jutott ingatlanokhoz. Az ügy érintettje volt az a Mező Barna nevű fiatalember is, akinek testvére és sógora a Tömb 2002 K . tulajdonosa. Mező Barna jelenleg a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának vezetője, a Tömb pedig a kormányhivatal telephelyeinek takarítására is kapott megbízást, továbbá számos más, az Emmihez tartozó intézménnyel is szerződtek. Ugyanennek az ingatlanbotránynak az érintettjei voltak annak idején a Zámbori testvérek és Jantyik Csaba (nem azonos az ismert színésszel) is, akikről lapunk nemrég megírta, hogy közvetlenül a miniszteri keretből jutottak civil szervezeteik, vállalkozásaik (valamint Jantyik feleségének k .-je) kulturális támogatásokhoz. Jantyik – aki a Maciva jelenlegi felügyelőbizottsági elnöke – nemcsak cégével jutott pénzhez, de az egykori ingatlanbotrányban is feltűnő, hozzá kötődő egyesület is részesült kifizetésekben – szintén a miniszteri keret terhére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.