Guruló emlékművel a rasszizmus ellen

A Gödör Klubban avatták ma fel a Guruló emlékművet, amely a Magyarországon 2008-2009-ben, roma származásuk miatt meggyilkolt honfitársainknak állít emléket. Több ismert ember tekerte meg a kerékpárt együttérzése jeléül.

A szervezők tájékoztatása szerint az emlékmű és kísérő kommunikációja arra hivatott rávilágítani, hogy a társadalom részét képező valamely csoport tagjai nem megbélyegezhetők, nem ruházhatók fel kollektív tulajdonságokkal. Abban bíznak, hogy az emlékezés e szokatlan módjával – első sorban a fiatalabb generációk közegére koncentrálva – hozzájárulhatnak a békés együttélésről szóló, komplex és sok érzékenységgel övezett, társadalmunk egészét érintő problémakör végiggondolásához.

Maga a műalkotás története Nagygyörgy Zoltán, „A tatárszentgyörgyi gyilkosság gyermekáldozatának emlékére” című alkotásához kötödik, mely a 11. ARC kiállítás fődíjasa lett 2010 szeptemberében. A díj részét képezte egy Csepel Royal kerékpár, amelyet Zoltán egyediesítésre, majd árverésre ajánlott fel. A Csepel és az ARC magától értetődően állt az ügy mellé. Közösen kerékpár egyediesítő pályázatot hirdettek, ahonnan Horváth Ádám Márk bringa-terve, az „In Memoriam” című került ki győztesen. A megvalósítók végül úgy döntöttek, hogy a kerékpárból emlékmű, az árverésből adománygyűjtés lesz.

Háttérrel és emelvénnyel kiegészítve, immár Guruló emlékmű névvel illetett installáció őszig számos budapesti és vidéki rendezvényeken és helyszíneken - többek közt a kapolcsi, a nyíregyházi Vidor és a budapesti Sziget fesztiválon - lesz látható és megtekerhető.

guruló emlékmű
guruló emlékmű
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.