Beyonce tarolt, Jackson életműdíjas

Légy zeneileg képzett, populáris zenéd alapja az R&B vagy a country legyen, továbbá az sem árt, ha dögös fiatal nő vagy, aki ezt nem is rejti véka alá - az 52. Grammy gála két legtöbb szobrocskával díjazott előadója, Beyonce Knowles és Taylor Swift tökéletesen példázza, milyen irányba halad az amerikai könnyűzene.

Beyonce idén tíz Grammy-jelölést kapott, ebből hatot díjra is váltott - ezzel ő lett az első női előadó, aki egyszerre hat díjat nyert. Beyonce hétéves kora óta színpadon van, képzett énekes és táncos. Alig tizenhat évesen lett világhírű a Destiny's Child tagjaként, majd szólókarrierbe kezdett.

Ma több tízmillió eladott lemeznél tart, a Grammy-díjainak pedig lassan külön szoba kell: a Destiny's Childdal hármat szerzett, szólóban az elmúlt években további hetet, ezekhez jön a tegnapi hat. Érdekesség, hogy tradicionális és kortárs R&B kategóriákban is győzött.

Hasonló pályát mondhat magáénak az este másik nagy győztese, a négy szobrocskával jutalmazott Taylor Swift is: az alig húszéves szépség szintén gyerekként kezdett énekelni, 11 éves korában kezdett napi több órát gitározni.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Szülei még költözni is hajlandók voltak, hogy segítsék bontakozó countryénekesnői karrierjét. 16 évesen megjelent debütáló albumáért rögtön Grammyre jelölték, mint a legjobb új előadót, akkor azonban Amy Winehouse nyert. Tavalyi, második albumáért viszont négy szobrot kapott: övé az év albuma, és további három country-kategória díja.

Divatban vannak még a rock különböző új áramlatai, a Kings of Leon például három Grammyt kapott, a Green Day egyet, a legjobb rockalbumét. Bár a veterán rockcsapatok között akadt egy-két „vesztes" (az egyébként 22 Grammyvel a mindenkori könnyűzenei listát vezető U2 például idei két jelöléséből egyet sem váltott díjra), két megkerülhetetlen együttes is bekerült végre a Grammy-tulajdonsok közé: az AC/DC a legjobb hard rock, a Judas Priest pedig a legjobb metál előadásnak járó szobrot vihette haza.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Sokak számára bizonyára az volt az este fénypontja, amikor Paris és Prince Michael Jackson apjuk nevében átvette Lionel Richie-től az idei életműdíjat, amelyet az amerikai zenei szakma a júniusban elhunyt Michael Jacksonnak ítélt oda.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

 

Beyoncé a szinglik himnuszát adja elő: a Single Ladies az év legjobb száma lett
Beyonce performs a medley of songs at the 52nd annual Grammy Awards in Los Angeles January 31, 2010. REUTERS/Mike Blake (MUSIC-GRAMMYS/SHOW) (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.