Grafikatörténeti pillanat a Miskolci Galériában

A sokszorosított grafika történetének egy-egy jellemző fejezetét idézte az a kiállítás-sorozat, melyet a Miskolci Galéria indított el Bajkay Éva, Bán András és Dobrik István koncepciója alapján. A legenda most újraéled.

„A magyar sokszorosított grafika száz éve" címmel 1997-ben indított sorozat nagy népszerűségre tett szert nem csak szakmai körökben, de a közönség soraiban is, s lett igen rövid idő alatt az egyik leglátogatottabb tárlatsorozat. A kiállítások során a miskolci intézmény többek között a  Magyar Nemzeti Galériával, az Országos Széchenyi Könyvtárral, a Petőfi Irodalmi Múzeummal, a Szépművészeti Múzeummal, a  Magyar Iparművészeti Múzeummal, a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel, valamint számos magángyűjtővel is együttműködött, így valóban páratlan kiállítási anyagok álltak össze.

A legenda újraéled, hiszen a tervek szerint a sorozat 2018-ban folytatódik. Ennek érdekében A lemez B oldala címmel rendeznek konferenciát december 7-8-án a Miskolci Galériában, ahová azon előadókat hívják, akik annak idején oroszlánrészt vállaltak a nagysikerű tárlatokban és a hozzájuk kapcsolódó, ma már igazi ritkaságnak számító kötetek elkészítésében, és akik vállalják, hogy a folytatásban is aktívan közreműködnek.

Annál is inkább fontos ez, hiszen a sorozat a II. világháború utáni időszak feldolgozásával adós maradt, aminek összegzése, prezentálása nem kis feladat. Ezt az adósságot szeretné az intézmény az elkövetkezendő években törleszteni úgy, hogy folytatja a kiállítás-sorozat, valamint a tanulmánykötetek kiadását. A folytatás mikéntjéről, lehetőségeiről, szempontrendszeréről szól a konferencia, melynek résztvevő szakemberei e korszak grafikatörténetével foglalkoznak, illetve rálátásuk van az elmúlt 60-70 év magyar művészeti életének történéseire, változásaira.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.