Gladiátorok az Erzsébet téren

Látványos harci bemutatók, gladiátorok, korhű jelmezek, egész napos kulturális és zenei programok, interaktív kalandjáték, valamint mesterségek vására vár minden hazai és külföldi érdeklődőt Budapest belvárosában október első hétvégéjén.
A kétnapos fesztivál egy több éve folyó szakmai projekt részeként kerül megrendezésre, melynek elsődleges célja a római limes magyarországi szakasza, a ripa Pannonica UNESCO világörökségi státuszának elnyerése.

A Római Birodalom határvidéke egyes részeinek Unesco Világörökségi Listára kerülése közel két évtizede kezdődött. 1987-ben került felvételre önálló helyszínként az Egyesült Királyságban a Hadrianus fal. Ezek után több országban is felmerült az igény (elsősorban Németországban), hogy hasonló témájú helyszínei is legyenek védettek.

2001-től elindult az egykori Római Birodalom határterületét magában foglaló európai országok szakmai együttműködése. A magyarországi jelölés előkészítése szempontjából nagyon fontos volt 2003-ban a Pozsonyi Csoport megalakulása. Több konferencia és szakmai vita eredményeként a csoport a 2004-ben elfogadott Koblenzi Deklarációban megszabta a Római Birodalom határa, mint egységes világörökségi helyszín térbeni és időbeni leszűkítését.

A Római Birodalom határvidéke egyetlen hatalmas helyszínként került a listára, ezen belül minden ország a saját területén dolgozik azon, hogy minél több objektuma kerülhessen ennek égisze alá.

A Római Birodalom magyarországi (pannóniai) határszakasza teljesen lefedi hazánk dunai szakaszát, amely 417 km hosszan folyik Mosonmagyaróvártól Mohácsig.

Ahhoz, hogy Magyarországon a jelölésből tényleges világörökségi helyszín legyen, nagy összefogásra van szükség a szakmai, állami szervezetek, önkormányzatok és a civil szféra között. Emellett rendkívül fontos a széles nagyközönség figyelmének felhívása is eme különleges adottságra, melynek UNESCO világörökségi státusza rendkívüli gazdasági fellendülést hozhat - mint más helyszíneken is- elsősorban a turizmus fellendülése révén, így egy rendkívüli alternatívát nyújthat a programba bekerült települések számára.

Annak érdekében, hogy a közönség még többet megtudhasson a mai napig fellelhető római örökségekről, kultúráról és hagyományokról, a KultUnio Alapítvány a Magyar Limes Szövetséggel együttműködve október 4-5-én Limes Kulturális Napok elnevezéssel fesztivált szervez Budapesten, az Erzsébet téren.

Közös céljuk, hogy a jelentős múltú római történelmi hagyatékokat összekössék a meglévő nem római turisztikai helyszínekkel és felhívják a figyelmet a rövidtávon elérhető UNESCO világörökségi címmel megnyíló rendkívüli gazdasági-turisztikai lehetőségekre.

A két napos vásár és kísérőprogramjai keretén belül a látogatók megismerkedhetnek a korabeli római kulturális és gasztronómiai jellegzetességekkel, a gyerekeket interaktív játszóház várja, bemutatásra kerülnek továbbá római ruházatok, kézműipari termékek, kipróbálhatók lesznek ókori fegyverek, amelyek bemutatását magyar és angol nyelven hallgathatja meg az érdeklődő közösség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.