Gitárral vette be Tokiót

Csáki András nyerte az 51. Tokiói Nemzetközi Gitárversenyt; a Zeneakadémia doktorandusza az első helyezettnek járó számos díj mellett meghívást kapott egy 2009-es japán koncertkörútra is - közölte Eötvös József, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszakvezető tanára.

A japán fővárosban a múlt hétvégén megrendezett kétnapos megmérettetésre hangfelvétellel kellett nevezni, melyek meghallgatása után a zsűri 16 versenyzőt hívott meg a világ minden részéről: három-három versenyzőt Japánból,  Kínából és Ausztráliából, kettőt Koreából, egyet-egyet pedig Új-Zélandról, Németországból, Finnországból, Olaszországból és Magyarországról. A döntőbe már csak 6 versenyző jutott tovább.

A világ egyik legrangosabb klasszikusgitár-versenyének második helyezettje Harold Gretton ausztrál, míg a harmadik Otto Tolonen finn művész lett. Csáki András, aki a koncertkörút mellett a Japán Oktatási Minisztérium, a Spanyol Nagykövetség, a Japán Zenei Alap, a Japán Gitárosok Szövetsége és a Savarez Alliance díjait, valamint a Yamaha cég egy Kohno-koncertgitárját is elnyerte, a döntőben kötelező anyagként japán kortárs művet, Sisido Mutsuo kompozícióját adta elő. Szabadon választottként Bach c-moll lantszvitjéből játszott, s Mauro Giuliani és Castelnuovo-Tedesco egy-egy művét szólaltatta meg.

Csáki András a Zeneakadémia doktori iskolájának másodéves hallgatója, a Bartók Konzervatórium tanára, az Excanto Régizene Együttes tagja. Klasszikus gitárosként Chilétől Olaszországig, Venezuelától Japánig számos nemzetközi verseny győztese és díjazottja volt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.